Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Effect van gezouten vlees, alcohol en tabak op risico van ESCC

(0)2014-12-28 12:53   ( Nieuws )

Prof. Xiaorong WangDe etiologie van oesofagaal squameus celcarcinoom is niet in detail bekend, schrijven prof. Xiaorong Wang (Chinese Universiteit van Hong Kong) en collega’s online in het International Journal of Cancer.1 In de publicatie presenteren ze de uitkomsten van een patiënt-controlestudie van de invloed van de inname van gezouten vlees in combinatie met het gebruik van alcohol en tabak op het risico van ESCC in China. Deelnemers aan de studie waren 942 ESCC-patiënten en 942 voor leeftijd en geslacht gematchte controlepersonen. De onderzoekers inventariseerden de consumptie van gezouten vlees, alcohol en tabak met een gevalideerde voedselfrequentievragenlijst.

Na correctie voor mogelijk verstorende variabelen (waaronder totale energie-inname) zagen de onderzoekers een positieve dosis-respons associatie (p for trend <0,001) tussen de consumptie van gezouten vlees en het ESCC-risico. Consumptie van 50 g gezouten vlees per week was geassocieerd met 18% toename van het ESCC-risico (OR 1,18; 95%-bti 1,13-1,23). De combinatie van gezouten vlees met hetzij alcoholgebruik hetzij roken leidde tot een meer dan additieve verhogin van het risico. Het hoogste risico werd gezien bij combinatie van de drie factoren, met name bij het hoogste niveau van consumptie van gezouten vlees (OR 29,27; 95%-bti 13,21-64,89).

1.Lin S, Wang X, Huang C et al. Consumption of salted meat and its interactions with alcohol drinking and tobacco smoking on esophageal squamous cell carcinoma. Int J Cancer 2014; epub ahead of print


Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren