De etiologie
van oesofagaal squameus celcarcinoom is niet in detail bekend, schrijven prof.
Xiaorong Wang (Chinese Universiteit van Hong Kong) en collega’s online in het International Journal of Cancer.1
In de publicatie presenteren ze de uitkomsten van een patiënt-controlestudie van de invloed van de inname van gezouten vlees in
combinatie met het gebruik van alcohol en tabak op het risico van ESCC in
China. Deelnemers aan de studie waren 942 ESCC-patiënten en 942 voor leeftijd
en geslacht gematchte controlepersonen. De onderzoekers inventariseerden de consumptie
van gezouten vlees, alcohol en tabak met een gevalideerde
voedselfrequentievragenlijst.
Na correctie
voor mogelijk verstorende variabelen (waaronder totale energie-inname) zagen de
onderzoekers een positieve dosis-respons associatie (p for trend <0,001)
tussen de consumptie van gezouten vlees en het ESCC-risico. Consumptie van 50 g
gezouten vlees per week was geassocieerd met 18% toename van het ESCC-risico
(OR 1,18; 95%-bti 1,13-1,23). De combinatie van gezouten vlees met hetzij
alcoholgebruik hetzij roken leidde tot een meer dan additieve verhogin van het
risico. Het hoogste risico werd gezien bij combinatie van de drie factoren, met
name bij het hoogste niveau van consumptie van gezouten vlees (OR 29,27;
95%-bti 13,21-64,89).
1.Lin S, Wang X, Huang C et al. Consumption of
salted meat and its interactions with alcohol drinking and tobacco smoking on
esophageal squamous cell carcinoma. Int J Cancer 2014; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)