Hoge inname
van verteerbaar koolhydraat met de voeding zijn in verband gebracht met
hyperglycemie en hyperinsulinemie, en zou kunnen resulteren in de ontwikkeling
van colorectaalcarcinoom. Dr. Martha Shrubsole (Vanderbilt University,
Nashville TN) en collega’s hebben onderzocht of er een verband bestaat tussen
de inname van verteerbaar koolhydraat en de ontwikkeling van
colorectaalpoliepen. De onderzoekers publiceren deze uitkomsten van de Tennesssee Colorectal Polyp Study in Cancer Causes & Control.1
Deelnemers
aan de patiënt-controlestudie waren 1315 personen met adenomen, 566 met
hyperplastische poliepen, 394 met adenomen en hyperplastische poliepen, en 3184
controlepersonen. De deelnemers gaven informatie over hun inname van
verteerbaar koolhydraat door het beantwoorden een voedselfrequentievragenlijst.
De onderzoekers vonden geen enkele associatie tussen enig type verteerbaar
koolhydraat en enig type poliep. Ze concluderen dat deze studie geen aanleiding
geeft te veronderstellen dat de inname van verteerbaar koolhydraat uit de
voeding een rol speelt in de etiologie van colorectaalcarcinoom.
1.Coleman HG, Ness RM, Smalley WE et al. Aspects
of dietary carbohydrate intake are not related tot risk of colorectal polyps in
the Tennessse Colorectal Polyp Study. Cancer Causes Control 2015; epub ahead of
print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)