Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Maternale voeding tijdens zwangerschap van invloed op risico retinoblastoom in nakomelingen

(0)2014-12-27 14:03   ( Nieuws )

Dr. Julia HeckDr. Julia Heck (University of California in Los Angeles) en collega’s publiceren vandaag online in Cancer Causes & Control een patiënt-controlestudie van de voeding van zwangere vrouwen en het risico van unilateraal retinoblastoom (RB) in de nakomelingen.1 Deelneemsters aan de studie waren 163 moeders van RB-patiënten en 136 moeders van gezonde kinderen. De onderzoekers inventariseerden de voedingsgewoonten van de vrouwen tijdens de zwangerschap met een gestandaardiseerde voedselfrequentievragenlijst.

Voor afzonderlijke voedingsmiddelen zagen de onderzoekers afname van het RB-risico in de kinderen met 68% bij inname van fruit (OR 0,38; 95%-bti 0,14-1,02), ruim 400% toename van het risico bij inname van gezouten vlees (OR 5,07; 95%-bti 1,63-15,70), en bijna 400% toename bij inname van gefrituurde voedingsmiddelen (OR 4,89; 95%-bti 1,72-13,89). Een voedingspatroon dat rijk was aan groente en fruit en arm aan gefrituurde en zoete voedingsmidddelen was negatief geassocieerd met het RB-risico (OR 0,75; 95%-bti 0,61-0,92).

De onderzoekers concluderen dat de studie preliminaire aanwijzingen levert voor de veronderstelling dat zwangere vrouwen het risico van RB in hun nakomelingen kunnen verlagen door te kiezen voor een voedingspatroon dat rijk is aan groenten en fruit en arm is aan gefrituurde voedingsmiddelen en gezouten vlees.

1.Lombardi C, Ganguly A, Bunin G et al. Maternal diet during pregnancy and unilateral retinoblastoma. Cancer Causes Control 2014; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren