Dr. Julia
Heck (University of California in Los Angeles) en collega’s publiceren vandaag online
in Cancer Causes & Control een patiënt-controlestudie van de voeding van zwangere vrouwen en het risico van
unilateraal retinoblastoom (RB) in de nakomelingen.1 Deelneemsters
aan de studie waren 163 moeders van RB-patiënten en 136 moeders van gezonde
kinderen. De onderzoekers inventariseerden de voedingsgewoonten van de vrouwen tijdens
de zwangerschap met een gestandaardiseerde voedselfrequentievragenlijst.
Voor
afzonderlijke voedingsmiddelen zagen de onderzoekers afname van het RB-risico
in de kinderen met 68% bij inname van fruit (OR 0,38; 95%-bti 0,14-1,02), ruim 400%
toename van het risico bij inname van gezouten vlees (OR 5,07; 95%-bti 1,63-15,70),
en bijna 400% toename bij inname van gefrituurde voedingsmiddelen (OR 4,89;
95%-bti 1,72-13,89). Een voedingspatroon dat rijk was aan groente en fruit en
arm aan gefrituurde en zoete voedingsmidddelen was negatief geassocieerd met
het RB-risico (OR 0,75; 95%-bti 0,61-0,92).
De
onderzoekers concluderen dat de studie preliminaire aanwijzingen levert voor de
veronderstelling dat zwangere vrouwen het risico van RB in hun nakomelingen
kunnen verlagen door te kiezen voor een voedingspatroon dat rijk is aan
groenten en fruit en arm is aan gefrituurde voedingsmiddelen en gezouten vlees.
1.Lombardi C, Ganguly A, Bunin G et al. Maternal
diet during pregnancy and unilateral retinoblastoma. Cancer Causes Control
2014; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)