Nitraat en
nitriet zijn precursors in de endogene vorming van potentieel carcinogene N-nitroso
verbindingen. Dr. Maki Inoue-Choi (National Cancer Institute, Bethesda MD) en
collega’s publiceren online in het International
Journal of Cancer een studie van het verband tussen de inname van nitraat en nitriet en het risico
van ovariumcarcinoom in postmenopauzale vrouwen.1 In de Iowa Women’s
Health Study zijn 28.555 postmenopauzale vrouwen gevolgd tussen 1986 en 2010. Inname
van nitraat en nitriet uit voedingsmiddelen en water werd bij inclusie in de
studie bepaald met voedselfrequentievragenlijsten en gegevens over de
samenstelling van drinkwater, verstrekt door de waterleidingbedrijven in Iowa.
Tijdens de
follow-up werd bij 315 deelneemsters ovariumcarcinoom vastgesteld. Het risico
van ovariumcarcinoom was 2,03 maal verhoogd (p=0,003) voor vrouwen die woonden
in gebieden waar het nitraatgehalte in het drinkwater in het hoogste kwartiel
viel (meer dan 2,98 mg/l) vergeleken met vrouwen uit gebieden met het laagste
nitraatgehalte (minder dan 0,47 mg/l). De associaties waren sterker voor
vrouwen met een vitamine C-inname lager dan de mediaan. Inname van nitraat uit voedingsmiddelen
was invers geassocieerd met het risico van ovariumcarcinoom, terwijl inname van
nitriet uit de voeding positief geassocieerd was met het risico (p=0,04).
In Nederland
is de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van nitraat 3,7 mg per kg
lichaamsgewicht.
1.Inoue-Choi M, Jones RR, Anderson KE et al.
Nitrate and nitrite ingestion and risk of ovarian cancer among postmenopausal
women in Iowa. Int J Cancer 2014; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)