Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Oskar Minkowski


De jarige van 13 januari is de Duitse patholoog Oskar Minkowski (1858-1931), een van de pioniers van het diabetesonderzoek.1

Minkowski werd geboren in een Joods gezin in Alexoten (Litouwen). Antisemitisch beleid van de overheid noodzaakte het gezin in 1872 te emigreren naar Königsberg (Pruisen). Minkowski studeerde geneeskunde aan de universiteit aldaar, en studeerde af in 1881. Hij specialiseerde zich in de pathologie onder leiding van prof. Bernard Naunyn (1839-1925). In 1882 werd Minkowski benoemd tot Privatdozent in Königsberg.

Naunyn werd in 1888 chef van de afdeling interne geneeskunde van de universiteit van Straatsburg, en Minkowski ging met hem mee. In 1891 werd hij in Straatsburg benoemd tot ausserordentlicher Professor. In 1900 werd hij chef van de afdeling interne geneeskunde van de universiteit van Keulen, waar hij in 1904 tot hoogleraar werd benoemd. Later werd hij directeur van de klinieken in Greifswald (1905-1909) en Breslau (nu Wroclaw; 1909-1926). Een van zijn beroemde patiënten daar was Vladimir Oeljanov, later bekend geworden als Lenin. Minkowski was president van het Deutsche Gesellschaft für Innere Medizin. Hij overleed op 18 juli 1931.

Tijdens zijn periode in Straatsburg leverde Minkowski zijn cruciale bijdrage aan het onderzoek van diabetes. Op zekere dag in 1889 was hij in de bibliotheek op zoek naar een tijdschrift, en daar kwam hij fysioloog Joseph, Freiherr von Mering (1849-1908) tegen. Ze kwamen te spreken over de rol van Lipanin, een commercieel verkrijgbaar preparaat van pancreasenzymen. Minkowski zette vraagtekens bij de bewering van Von Mering dat deze enzymen nodig waren om in de darm vetzuren af te breken, en de heren besloten dat de beste manier om dit uit te zoeken het verwijderen van de pancreas zou zijn. Diezelfde middag voerde Minkowski deze procedure uit bij een hond. Een van zijn waarnemingen was dat het glucosegehalte in de urine van de hond sterk toenam. In hun publicatie in Archiv für Experimentelle Pathologie und Pharmacologie beschrijven Von Mering en Minkowski de ontwikkeling van polyurie in honden na pancreatectomie.2 Minkowski postuleerde dat in de pancreas een ‘antidiabetische substantie’ geproduceerd wordt.

Sinds 1966 kent de European Association for the Study of Diabetes jaarlijks de Minkowski Prize toe voor ’outstanding contributions to the advancement of knowledge in the field of diabetes mellitus.’

Oskar Minkovski was de broer van wiskundige Hermann Minkowski (1864-1909; een van de leermeesters van Albert Einstein), en de vader van astrofysicus Rudolf Minkowski (1895-1976).

1.http://www.diabetologia-journal.org/webpages/covers/2005/august.html
2.Von Mering J, Minkowski O. Diabetes mellitus nach Pankeasexstirpation. Arch Exp Path u Pharm 1889;26:371-387


Morgen: De commissie was van oordeel dat geen van de genomineerden voldeed aan de criteria die in het testament van Alfred Nobel waren gespecificeerd.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren