Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Preklinische studie van transplantatie van neurale stamcellen voor cognitieve disfunctie na chemotherapie

(0)2015-02-16 11:03   ( Nieuws )

Tags

chemobrain  

Prof. Charles LimoliFrequent gebruik van chemotherapie voor maligniteiten kan ernstige cognitieve disfunctie veroorzaken. Deze aandoening kan lang persisteren na stoppen van de behandeling. Chemobrain heeft een ongunstige werking op de kwaliteit van leven van overlevers van kanker, schrijven prof. Charles Limoli (University of California in Irvine) en collega’s vandaag in Cancer Research.1 In de publicatie presenteren ze uitkomsten van een preklinische studie van craniale transplantatie van neurale stamcellen voor het terugdringen van de effecten van chemobrain.

De onderzoekers laten zien dat chronische cyclofosfamidebehandeling van ratten leidt tot significante vermindering van de prestaties in taken waarvoor functioneren van de hippocampus en cortex vereist zijn. Intrahippocampale transplantatie van humane neurale stamcellen resulteerde bij testen van de dieren een maand na stoppen met chemotherapie in oplossing van alle cognitieve stoornissen. In de dieren die transplantatie hadden ondergaan overleefde en differentieerde acht procent van de getransplanteerde cellen. De onderzoekers zagen dat de verbeterde cognitie geassocieerd was met afname van de neuroinflammatie en toename van de vertakking van de dendritische cellen. Stamceltransplantatie resulteerde in significante afname van de aantallen geactiveerde microglia in de hersenen na cyclofosfamidebehandeling. Ook andere chemotherapie-geïnduceerde veranderingen in de architectuur van het hippocampale weefsel worden ongedaan gemaakt door de stamceltransplantatie.

De onderzoekers concluderen dat in deze studie voor het eerst aanwijzingen zijn gezien voor werkzaamheid van craniale transplantatie van stamcellen tegen gevolgen van chemobrain.

1.Acharya MM, Martirosian V, Chmielewski NN et al. Stem cell transplantation reverses chemotherapy-induced cognitive dysfunction. Cancer Res 2015;75:676

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren