Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Prognostische impact van immuunrespons in resectabele colorectale levermetastasen in EORTC 40983

(0)2015-09-03 15:17   ( Nieuws )

Erik TanisErik Tanis (NKI/AVL) en collega’s hebben onderzocht of de immuunrespons in colorectale levermetastasen geassocieerd is met de progressievrije overleving, en of er een invloed is van systemische therapie op de immuunrespons. De uitkomsten van de studie zijn online gepubliceerd in het European Journal of Cancer.1 De onderzoekers hebben tumorweefsel bestudeerd van deelnemers aan de EORTC-studie 40983, waarin patiënten met colorectale levermetastasen werden behandeld met alleen resectie of resectie plus perioperatief FOLFOX.

Tumorweefsel en immuunrespons-profielen waren beschikbaar voor 38 patiënten in de chemotherapie-arm en 44 patiënten in de alleen-chirurgie arm. De kenmerken van patiënten en ziekte waren bij aanvang van de behandeling niet verschillend tussen beide armen. Chemotherapie leidde tot toename van de aantallen CD3+ lymfocyten en mestcellen in de tumor (p<0,01), afname van CD4+ lymfocyten in normaal weefsel (p=0,02) en afname van macrofagen in normaal weefsel (p<0,01) en bij de tumor-normal interface (TNI, p=0,02). Hoge aantallen CD3+ lymfocyten en mestcellen, en een hoge T-cel score waren gecorreleerd met tumorregressiegraad. Langere progressievrije overleving was geassocieerd met aanwezigheid van mestcellen in de tumor (9,8 versus 16,5 maanden; HR 0,54; p=0,03), hogere aantallen CD3+ lymfocyten bij de TNI (10,8 versus 22,8 maanden; HR 0,57; p=0,03), en een T-cel score hoger dan 2 (10,8 maanden versus 38,6 maanden (HR 0,51; p=0,04).

De onderzoekers concluderen dat chemotherapie van invloed was op immuuncelprofielen, onafhankelijk van patiëntkenmerken. Immuunresponsen van lymfocyten en mestcellen waren geassocieerd met pathologische respons op chemotherapie en met progressievrije overleving. Hoge aantallen CD3+ lymfocyten bij de TNI en intratumorale mestcellen waren prognostisch voor patiënten met colorectale levermetastasen.

1.Tanis E, Julié C, Emile J-F et al. Prognostic impact of immune response in resectable colorectal liver metastases treated by surgery alone or surgery with perioperative FOLFOX in the randomised EORTC study 40983. Eur J Cancer 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren