In epidemiologische
studies zijn aanwijzingen gezien voor een invers verband tussen adherentie aan
mediterrane voeding en het risico van colorectaalcarcinoom.
Dit verband is echter niet diepgaand onderzocht in mediterrane regio’s. Dr. Alessandra
Tavani (Farmacologisch Onderzoeksinstituut Mario Negri, Milaan) en collega’s
hebben een gepoolde analyse uitgevoerd van drie Italiaanse
patiënt-controlestudies van deze associatie. De analyse is online gepubliceerd in het British
Journal of Cancer.1
De studies
hadden tezamen 3745 CRC-patiënten en 6804 controlepersonen (met andere diagnose
in dezelfde ziekenhuizen als de CRC-patiënten). De onderzoekers bepaalden de
adherentie aan mediterrane voedingsgewoonten aan de hand van een Mediterranean Diet Score (MDS),
gebaseerd op negen componenten. Vergeleken met de minst-adherente personen, met
een MDS van 0-2) hadden de meest adherente personen (MDS 7-9) een gehalveerd
CRC-risico (OR 0,52; 95%-bti 0,43-0,62). Er was een significante invers verband
tussen adherentie en CRC-risico (p trend <0,0001), met per één punt toename
van de MDS een afname van het risico met elf procent (OR 0,89; 95%-bti
0,86-0,91).
De
onderzoekers concluderen dat adherentie aan een mediterraan voedingspatroon in
Italië geassocieerd is met verlaging van het CRC-risico.
1.Rosato V, Guercio V, Bosetti C et
al. Mediterranean diet and colorectal cancer risk: a pooled analysis of three
Italina case-control studies. Br J Cancer 2016; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)