Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie tussen adherentie aan voedingsaanbevelingen en het risico van maligniteiten

(0)2018-07-26 14:58   ( Nieuws )

Dr. Mathilde TouvierVerscheidene nationale en internationale organisaties hebben voedings- en andere leefstijlaanbevelingen uitgebracht die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid van de algemene bevolking. Scores van adherentie aan deze aanbevelingen kunnen worden berekend op het niveau van individuen. Dr. Mathilde Touvier (Universiteit van Parijs 13) en collega’s hebben onderzocht of adherentie aan sommige van deze aanbevelingen inderdaad geassocieerd is met verlaagd risico van maligniteiten. Ze publiceren hun studie vandaag online in Cancer Research.1

De studie is uitgevoerd in het Franse NutriNet-Santé Cohort, en includeerde 41.543 mannen en vrouwen in de leeftijd van veertig jaar en ouder. Bij inclusie in 2009 gaven de deelnemers informatie over (onder meer) hun voedingsgewoonten. De onderzoekers berekenden voor alle deelnemers een score voor de adherentie aan vier aanbevelingen: die van het World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (WCRF/AICR), de Alternate Healthy Eating Index 2010 (AHEI-2010), de Mediterranean diet (MEDI-LITE), en het Franse Nationale Voedings en Gezondheidsprogramma (PNNS-GS).

Tijdens acht jaar follow-up werden in het cohort incidente maligniteiten gediagnostiseerd in 1489 deelnemers. Toename van de WCRF/AICR-score met één punt was geassocieerd met significante afname van het risico van alle maligniteiten met 12% (p<0,0001), mammacarcinoom met 14% (p=0,001), en prostaatcarcinoom met 12% (p=0,05), en niet-significante afname van het risico van colorectaalcarcinoom met 14% (p=0,09). De PNNS-GS score was geassocieerd met verlaagd risico van colorectaalcarcinoom (p=0,04), en de AHEI-2010 met verlaagd risico van alle maligniteiten (p=0,03). De WCRF/AICR-score gaf de beste afspiegeling van het actuele risico.

De onderzoekers concluderen dat adherentie aan voedingsaanbevelingen zoals die van WCRF/AICR significant kan bijdragen aan verlaging van het risico van maligniteiten.

1.Lavalette C, Adjibare M, Srour B et al. Cancer-specific and general nutritional scores and cancer risk: Results from the prospective NutriNet-Santé cohort. Cancer Res 2018; epub ahed of print

Summary: A study in France found that adhering tot nutritional recommendations, such as the ones proposed by WCRF/AICR, was associated with reduced overall cancer risk, as well as lower breast, prostate, and colorectal cancer risks.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren