Verscheidene
nationale en internationale organisaties hebben voedings- en andere
leefstijlaanbevelingen uitgebracht die gericht zijn op het verbeteren van de
gezondheid van de algemene bevolking. Scores van adherentie aan deze
aanbevelingen kunnen worden berekend op het niveau van individuen. Dr. Mathilde
Touvier (Universiteit van Parijs 13) en collega’s hebben onderzocht of
adherentie aan sommige van deze aanbevelingen inderdaad geassocieerd is met
verlaagd risico van maligniteiten. Ze publiceren hun studie vandaag online in Cancer Research.1
De studie is
uitgevoerd in het Franse NutriNet-Santé Cohort, en includeerde 41.543 mannen en
vrouwen in de leeftijd van veertig jaar en ouder. Bij inclusie in 2009 gaven de
deelnemers informatie over (onder meer) hun voedingsgewoonten. De onderzoekers
berekenden voor alle deelnemers een score voor de adherentie aan vier
aanbevelingen: die van het World Cancer Research Fund/American Institute for
Cancer Research (WCRF/AICR), de Alternate Healthy Eating Index 2010
(AHEI-2010), de Mediterranean diet (MEDI-LITE), en het Franse Nationale
Voedings en Gezondheidsprogramma (PNNS-GS).
Tijdens acht
jaar follow-up werden in het cohort incidente maligniteiten gediagnostiseerd in
1489 deelnemers. Toename van de WCRF/AICR-score met één punt was geassocieerd
met significante afname van het risico van alle maligniteiten met 12%
(p<0,0001), mammacarcinoom met 14% (p=0,001), en prostaatcarcinoom met 12%
(p=0,05), en niet-significante afname van het risico van colorectaalcarcinoom
met 14% (p=0,09). De PNNS-GS score was geassocieerd met verlaagd risico van
colorectaalcarcinoom (p=0,04), en de AHEI-2010 met verlaagd risico van alle
maligniteiten (p=0,03). De WCRF/AICR-score gaf de beste afspiegeling van het
actuele risico.
De
onderzoekers concluderen dat adherentie aan voedingsaanbevelingen zoals die van
WCRF/AICR significant kan bijdragen aan verlaging van het risico van
maligniteiten.
1.Lavalette C, Adjibare M, Srour B et
al. Cancer-specific and general nutritional scores and cancer risk: Results
from the prospective NutriNet-Santé cohort. Cancer Res 2018; epub ahed of print
Summary: A study in France found that adhering tot nutritional recommendations, such as
the ones proposed by WCRF/AICR, was associated with reduced overall cancer
risk, as well as lower breast, prostate, and colorectal cancer risks.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)