Er zijn
aanwijzingen gezien voor een inverse associatie van consumptie van noten met de
incidentie van maagcarcinoom. De Golestan Cohort Study onderzocht de associatie
tussen consumptie van noten en het risico van squameus celcarcinoom van de
slokdarm (ESCC). Prof. Reza Malekzadeh (Universiteit van Medische
Wetenschappen, Teheran) en collega’s publiceren de studie online in het British Journal of
Cancer.1
Tussen begin
2004 en eind 2008 includeerde de studie 50.045 deelnemers in Golestan
(Noord-Oost Iran), waar de prevalentie van ESCC relatief hoog is. De deelnemers
gaven door het beantwoorden van een gevalideerde voedselfrequentie-vragenlijst bij
inclusie informatie over hun voedingsgewoonten, inclusief consumptie van pinda’s,
walnoten, en gemengde noten. Tijdens 337.983 persoonsjaren follow-up werd
incident ESCC gezien in 280 deelnemers. Deelnemers in het hoogste tertiel van
de totale-notenconsumptie bij inclusie hadden een significant 40% verlaagd
risico van het ontwikkelen van ESCC tijdens de follow-up vergeleken met
deelnemers die geen noten consumeerden (HR 0,60; p trend 0,02). Er was ook een
inverse associatie tussen consumptie van gemengde noten en het ESCC-risico (hoogste
tertiel versus niet-consumenten HR 0,52; p trend= 0,002).
De
onderzoekers concluderen dat de studie suggereert dat consumptie van noten
geassocieerd is met verlaging van het risico van ESCC in een hoog-risico
populatie.
1. Hashemian M, Murphy G, Etemadi A et al. Nut consumption and the risk of oesophageal squamous cell carcinoma in the Golestan Cohort Study. Br J Cancer 2018; epub ahead of print
Summary: A prospective study in Iran, with 337,983 person years of follow up, found
that consumption of nuts was inversely associated with risk of developing
oesophageal squamous cell carcinoma.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)