Voedingsgewoonten
zijn van invloed op het risico van colorectaalcarcinoom (CRC). Een analyse in
drie prospectieve studies in de Verenigde Staten heeft de associatie
geïnventariseerd tussen consumptie van ultra-bewerkte voedingsmiddelen (dwz
industriële ready-to-eat of ready-to-heat voedingsmiddelen) en het
CRC-risico. Dr. Fang Fang Zhang (Tufts University, Boston MA) en collega’s
publiceren de analyse in BMJ.1
De drie
betreffende studies zijn de Health Professionals Follow-up Study (46.341
mannen; folow-up van 1986-2014), de Nurses’ Health Study (67.425 vrouwen;
1986-2014), en de Nurses’ Health Study II (92.482 vrouwen; 1991-2015). De
studies includeerden deelnemers die bij inclusie vrij waren van maligniteiten,
en rapporteerden over hun voedingsgewoonten door het beantwoorden van de
gevalideerde voedselfrequentievragenlijst. Tijdens 24-28 jaar follow-up werd
CRC gediagnostiseerd in 1294 mannen en 1922 vrouwen in het cohort. Vergeleken
met de mannen in het kwintiel met de laagste consumptie van ultra-bewerkte
voedingsmiddelen hadden mannen in het kwintiel met de hoogste consumptie een
significant verhoogd CRC-risico HR 1,27; p for trend =0,01); deze associatie
was beperkt tot distaal CRC (HR 1,72; p for trend< 0,001). Deze associaties
bleven significant na correctie voor body mass index. Onder vrouwen was er geen
associatie tussen consumptie van ultra-bewerkte voedingsmiddelen en het
CRC-risico, met uitzondering van sommige typen ready-to-eat gemengde maaltijden.
De
onderzoekers concluderen dat hoge consumptie van ultra-bewerkte
voedingsmiddelen onder mannen en van sommige typen vvan deze producten onder
vrouwen geassocieerd waren met verhoogd risico van CRC.
1.Wang
L, Du M, Wang K et al. Association
of ultra-processed food consumption with colorectal cancer risk among men and
women: results from three prospective US cohort studies. BMJ 2022;378:e068921
Summary: Analysis of three large US
prospective cohorts found that high consumption of ultra-processed foods in men
and certain subgroups of ultra-processed foods in men and women was associated
with an increased risk of colorectal cancer.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)