Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie tussen consumptie van ultrabewerkte voedingsmiddelen en risico van colorectaalcarcinoom

(0)2022-09-01 12:00   ( Nieuws )

Dr. Fang Fang ZhangVoedingsgewoonten zijn van invloed op het risico van colorectaalcarcinoom (CRC). Een analyse in drie prospectieve studies in de Verenigde Staten heeft de associatie geïnventariseerd tussen consumptie van ultra-bewerkte voedingsmiddelen (dwz industriële ready-to-eat of ready-to-heat voedingsmiddelen) en het CRC-risico. Dr. Fang Fang Zhang (Tufts University, Boston MA) en collega’s publiceren de analyse in BMJ.1



De drie betreffende studies zijn de Health Professionals Follow-up Study (46.341 mannen; folow-up van 1986-2014), de Nurses’ Health Study (67.425 vrouwen; 1986-2014), en de Nurses’ Health Study II (92.482 vrouwen; 1991-2015). De studies includeerden deelnemers die bij inclusie vrij waren van maligniteiten, en rapporteerden over hun voedingsgewoonten door het beantwoorden van de gevalideerde voedselfrequentievragenlijst. Tijdens 24-28 jaar follow-up werd CRC gediagnostiseerd in 1294 mannen en 1922 vrouwen in het cohort. Vergeleken met de mannen in het kwintiel met de laagste consumptie van ultra-bewerkte voedingsmiddelen hadden mannen in het kwintiel met de hoogste consumptie een significant verhoogd CRC-risico HR 1,27; p for trend =0,01); deze associatie was beperkt tot distaal CRC (HR 1,72; p for trend< 0,001). Deze associaties bleven significant na correctie voor body mass index. Onder vrouwen was er geen associatie tussen consumptie van ultra-bewerkte voedingsmiddelen en het CRC-risico, met uitzondering van sommige typen ready-to-eat gemengde maaltijden.

De onderzoekers concluderen dat hoge consumptie van ultra-bewerkte voedingsmiddelen onder mannen en van sommige typen vvan deze producten onder vrouwen geassocieerd waren met verhoogd risico van CRC.

1.Wang L, Du M, Wang K et al. Association of ultra-processed food consumption with colorectal cancer risk among men and women: results from three prospective US cohort studies. BMJ 2022;378:e068921

Summary: Analysis of three large US prospective cohorts found that high consumption of ultra-processed foods in men and certain subgroups of ultra-processed foods in men and women was associated with an increased risk of colorectal cancer.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren