In
observationele studies is gezien dat hogere inname uit de voeding of
bloedgehalten (als biomarkers van voedingsinname) van vitamine C, carotenoïden,
en vitamine E geassocieerd is met verlaagd risico van maligniteiten,
cardiovasculaire ziekte, en mortaliteit. Deze associaties zijn tot op heden
niet systematisch beoordeeld. Dr. Dagfinn Aune (Noorse Universiteit van
Wetenschap en Technologie, Trondheim) en collega’s hebben een meta-analyse
uitgevoerd van prospectieve studies van associaties van voedingsinname of
bloedgehalten van deze verbindingen met de genoemde uitkomsten. Ze publiceren
de meta-analyse online in het American Journal
of Clinical Nutrition.1
In de
literatuur tot 14 februari 2018 vonden de onderzoekers 69 voor het onderwerp
relevante prospectieve studies, waaronder acht voor het eindpunt total cancer. De figuur laat zien dat hogere inname van vitamine C uit de voeding (panel A)
en hogere bloedgehalten van vitamine C (panel B) geassocieerd waren met
verlaagd risico van maligniteiten. Panel C toont de doserings-respons relatie
tussen voedingsinname van vitamine C en het risico van maligniteiten, en panel
D de doserings-respons relatie tussen bloedgehalten van vitamine C en het
risico van maligniteiten. Het summary
relative risk per 100 mg/d toename van de inname van vitamine C uit de
voeding kwam uit op 0,93 (95%-bti 0,87-0,99) en het summary RR per toename van
het vitamine C-gehalte in het bloed met 50 μmol/l op 0,74 (95%-bti 0,66-0,82).
Ook de innames en/of bloedgehalten van carotenoïden en α-tocoferol, maar niet
vitamine E, waren invers geassocieerd met het risico van maligniteiten. Voor de
eindpunten all-cause mortaliteit en
cardiovasculaire ziekte werden eveneens inverse associaties gevonden met
vitamine C, carotenoïden, en α tocoferol maar niet voor voedingsinname van
vitamine E.
De
onderzoekers concluderen dat de meta-analyse laat zien dat hogere
voedingsinname en/of bloedgehalten van vitamine C, carotenoïden, en
α-tocoferol, maar niet vitamine E, invers geassocieerd waren met het risico van
maligniteiten, all-cause mortaliteit, en cardiovasculaire ziekte.
1.Aune
D, Keum N, Giovannucci E et al. Dietary
intake and blood concentrations of antioxidants and the risk of cardiovascular
disease, total cancer, and all-cause mortality: a systematic review and
dose-response meta-analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr 2018; epub
ahead of print
Summary: A meta-analysis of prospective studies found that higher dietary intake and/or blood concentrations of vitamin
C, carotenoids, and α-tocopherol but not vitamin E were associated with reduced risk of cancer,
cardiovascular disease, and all-cause mortality.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)