Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie tussen voedingsinname of bloedgehalten van antioxidanten en risico van maligniteiten en CVD: meta-analyse

(0)2018-11-24 15:54   ( Nieuws )

Tags

antioxidants  cancer  CVD  

Dr. Dagfinn AuneIn observationele studies is gezien dat hogere inname uit de voeding of bloedgehalten (als biomarkers van voedingsinname) van vitamine C, carotenoïden, en vitamine E geassocieerd is met verlaagd risico van maligniteiten, cardiovasculaire ziekte, en mortaliteit. Deze associaties zijn tot op heden niet systematisch beoordeeld. Dr. Dagfinn Aune (Noorse Universiteit van Wetenschap en Technologie, Trondheim) en collega’s hebben een meta-analyse uitgevoerd van prospectieve studies van associaties van voedingsinname of bloedgehalten van deze verbindingen met de genoemde uitkomsten. Ze publiceren de meta-analyse online in het American Journal of Clinical Nutrition.1

In de literatuur tot 14 februari 2018 vonden de onderzoekers 69 voor het onderwerp relevante prospectieve studies, waaronder acht voor het eindpunt total cancer. De figuur laat zien dat hogere inname van vitamine C uit de voeding (panel A) en hogere bloedgehalten van vitamine C (panel B) geassocieerd waren met verlaagd risico van maligniteiten. Panel C toont de doserings-respons relatie tussen voedingsinname van vitamine C en het risico van maligniteiten, en panel D de doserings-respons relatie tussen bloedgehalten van vitamine C en het risico van maligniteiten. Het summary relative risk per 100 mg/d toename van de inname van vitamine C uit de voeding kwam uit op 0,93 (95%-bti 0,87-0,99) en het summary RR per toename van het vitamine C-gehalte in het bloed met 50 μmol/l op 0,74 (95%-bti 0,66-0,82). Ook de innames en/of bloedgehalten van carotenoïden en α-tocoferol, maar niet vitamine E, waren invers geassocieerd met het risico van maligniteiten. Voor de eindpunten all-cause mortaliteit en cardiovasculaire ziekte werden eveneens inverse associaties gevonden met vitamine C, carotenoïden, en α tocoferol maar niet voor voedingsinname van vitamine E.

De onderzoekers concluderen dat de meta-analyse laat zien dat hogere voedingsinname en/of bloedgehalten van vitamine C, carotenoïden, en α-tocoferol, maar niet vitamine E, invers geassocieerd waren met het risico van maligniteiten, all-cause mortaliteit, en cardiovasculaire ziekte.

1.Aune D, Keum N, Giovannucci E et al. Dietary intake and blood concentrations of antioxidants and the risk of cardiovascular disease, total cancer, and all-cause mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Am J Clin Nutr 2018; epub ahead of print

Summary: A meta-analysis of prospective studies found that higher dietary intake and/or blood concentrations of vitamin C, carotenoids, and α-tocopherol but not vitamin E were associated with reduced risk of cancer, cardiovascular disease, and all-cause mortality.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren