Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie van consumptie van eieren met serumcholesterol en mortaliteit in Japanse vrouwen

(0)2017-12-31 08:37   ( Nieuws )

Tags

NIPPON DATA 80  

Prof. Yasuki NakamuraProf. Yasuyuki Nakamura (Ruyokoku Universiteit, Otsa) en collega’s hebben een studie uitgevoerd van de associatie tussen consumptie van eieren en het serumcholesterolgehalte en de all-cause en oorzaak-specifieke mortaliteit in Japanse vrouwen. Ze publiceren de studie online in het European Journal of Clinical Nutrition.1 De studie is gebaseerd op de NIPPON DATA 80 dataset, die in 1990 vrouwen in de leeftijd van dertig jaar en ouder includeerde. De gemiddelde leeftijd was 52,8 jaar.

Bij inclusie gaven de 4686 vrouwen informatie over hun voedingsgewoonnten door middel van een voedselfrequentievragenlijst. Aan de hand van de eierconsumptie werden ze voor de nu gepubliceerde analyse onderscheiden in vijf groepen. De consumptie was minder dan één ei per week voor 203 vrouwen, één tot twee eieren per week voor 1462 vrouwen, één ei per twee dagen voor 1594 vrouwen, één ei per dag voor 1387 vrouwen, en twee of meer eieren per dag voor 40 vrouwen. De eierconsumptie was bij inclusie niet geassocieerd met het serumcholesterolgehalte (p=0,886).

Tijdens vijftien jaar follow-up overleden 599 deelneemsters, onder wie 183 aan cardiovasculaire ziekte en 210 aan maligniteiten. De eierconsumptie was niet geassocieerd met de cardiovasculaire mortaliteit. De eierconsumptie was wel direct geassocieerd met de all-cause mortaliteit (twee of meer per dag versus één per dag HR 2,05; 95%-bti 1,20-3,52) en de mortaliteit aan maligniteiten (twee of meer per dag versus één per dag HR 3,20; 95%-bti 1,51-6,76). De mortaliteit aan maligniteiten was significant lager in de groep met eierconsumptie één tot twee per dag vergeleken met de groep met eierconsumptie één per dag (HR 0,68; 95%-bti 0,47-0,97).

De onderzoekers concluderen dat in Japanse vrouwen consumptie van eieren geassocieerd is met verhoogde mortaliteit aan alle oorzaken en aan maligniteiten.

1.Nakamura Y, Okamura T, Kita Y et al. Re-evaluation of the associations of egg intake with serum total cholesterol and cause-specific and total mortality in Japanese women. Eur J Clin Nutr 2017; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren