Er zijn
aanwijzingen voor een associatie tussen consumptie van vollegraanproducten en
voedingsvezel met verlaagd risico van insulineresistentie, hyperinsulinemie, en
inflammatie. Deze drie factoren predisponeren voor levercelcarcinoom (HCC). Dr.
Xuehong Zhang (Harvard Medical School, Boston MA) en collega’s hebben een
analyse uitgevoerd van de associatie tussen consumptie van vollegraanproducten
en voedingsvezel met het risico van HCC. Ze publiceren de analyse online in JAMA Oncology.1
De analyse
is gebaseerd op gegevens van 125.455 deelnemers aan de Nurses’ Health Study en de Health
Professionals Follow-up Study. Bij inclusie in de studies en vervolgens
iedere vier jaar gaven de deelnemers informatie over hun voedingsgewoonten door
het beantwoorden van gevalideerde voedselfrequentievragenlijsten. Na gemiddeld
24,2 jaar follow-up was HCC gediagnostiseerd in 141 patiënten. Hogere
consumptie van vollegraanproducten was geassocieerd met lager risico van HCC
(hoogste versus laagste tertiel van consumptie HR 0,63; p trend 0,04). Er was
een niet-significante inverse HCC-associatie voor totaal-vezelinname (HR 0,70;
p trend 0,11) en graanvezel (HR 0,68; p trend 0,07) maar niet voor fruit- of
groentevezel.
De
onderzoekers concluderen dat verhoogde consumptie van vollegraanproducten en
mogelijk totaal-vezel en graanvezel geassocieerd kan zijn met met verlaagd
risico van HCC onder volwassenen in de Verenigde Staten (verhoogde consumptie
versus gebruikelijke consumptie in de VS).
1.Yang W, Ma Y, Liu Y et al.
Association of intake of whole grains and dietary fiber with risk of
hepatocellular carcinoma in US adults. JAMA Oncology 2019; epub ahead of print
Summary: An analysis of the Nurses’ Health
Study and the Health Professionals Follow-up Study found that, against a background
of usual intakes in the USA, increased intake of whole grains and possibly
cereal fiber and bran could be associated with reduced risk of hepatocellular
carcinoma.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)