Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie van consumptie van vollegraanproducten en voedingsvezel met risico van levercelcarcinoom

(0)2019-02-23 13:00   ( Nieuws )

Dr. Xuehong ZhangEr zijn aanwijzingen voor een associatie tussen consumptie van vollegraanproducten en voedingsvezel met verlaagd risico van insulineresistentie, hyperinsulinemie, en inflammatie. Deze drie factoren predisponeren voor levercelcarcinoom (HCC). Dr. Xuehong Zhang (Harvard Medical School, Boston MA) en collega’s hebben een analyse uitgevoerd van de associatie tussen consumptie van vollegraanproducten en voedingsvezel met het risico van HCC. Ze publiceren de analyse online in JAMA Oncology.1

De analyse is gebaseerd op gegevens van 125.455 deelnemers aan de Nurses’ Health Study en de Health Professionals Follow-up Study. Bij inclusie in de studies en vervolgens iedere vier jaar gaven de deelnemers informatie over hun voedingsgewoonten door het beantwoorden van gevalideerde voedselfrequentievragenlijsten. Na gemiddeld 24,2 jaar follow-up was HCC gediagnostiseerd in 141 patiënten. Hogere consumptie van vollegraanproducten was geassocieerd met lager risico van HCC (hoogste versus laagste tertiel van consumptie HR 0,63; p trend 0,04). Er was een niet-significante inverse HCC-associatie voor totaal-vezelinname (HR 0,70; p trend 0,11) en graanvezel (HR 0,68; p trend 0,07) maar niet voor fruit- of groentevezel.

De onderzoekers concluderen dat verhoogde consumptie van vollegraanproducten en mogelijk totaal-vezel en graanvezel geassocieerd kan zijn met met verlaagd risico van HCC onder volwassenen in de Verenigde Staten (verhoogde consumptie versus gebruikelijke consumptie in de VS).

1.Yang W, Ma Y, Liu Y et al. Association of intake of whole grains and dietary fiber with risk of hepatocellular carcinoma in US adults. JAMA Oncology 2019; epub ahead of print

Summary: An analysis of the Nurses’ Health Study and the Health Professionals Follow-up Study found that, against a background of usual intakes in the USA, increased intake of whole grains and possibly cereal fiber and bran could be associated with reduced risk of hepatocellular carcinoma.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren