Het is
waarschijnlijk dat organische voedingsmiddelen minder pesticiden bevatten dan conventionele
voedingsmiddelen, en het is denkbaar dat de consumptie van organische
voedingsmiddelen geassocieerd is met een lager risico van maligniteiten dan
consumptie van conventionele voedingsmiddelen. De Franse prospectieve cohortstudie
NutriNet-Santé heeft deze hypothese getoetst. Dr. Emmanuelle Kesse-Guyot (Université
Paris 13) en collega’s publiceren de studie online in JAMA Internal Medicine.1
In 2009
includeerde de studie 68.946 personen uit de algemene Franse bevolking (78%
vrouwen, gemiddelde leeftijd bij inclusie 44,2 jaar; SD 14,5 jaar). Bij
inclusie gaven de deelnemers informatie over hun frequentie (nooit, soms, of
meestal) van consumptie van als organisch geëtiketteerde varianten van zestien
voedingsmiddelen. Aan de hand van deze informatie berekenden de onderzoekers
voor iedere deelnemer een organic food
score, met een range van 0 tot 32 punten. Tijdens de follow-up, van 10 mei
2009 tot 30 november 2016, werden in het cohort 1340 incidente eerste
maligniteiten gediagnostiseerd, waaronder 459 borst-, 180 prostaat-, 135 huid-,
en 99 colorectaalkankers, 47 non-Hodgkin lymfomen, en 15 andere lymfomen.
Hoge organic food scores waren invers
geassocieerd met het overall risico van maligniteiten (kwartiel 4 versus
kwartiel 1 HR 0,75; p trend 0,001). Een vijf-punten increment van de score kwam
overeen met ongeveer de helft van de interkwartiel-range. Per toename van de
score met vijf punten nam het overall risico van maligniteiten af met 8% (HR
0,92; 95%-bti 0,88-0,96). De associaties werden in vrijwel alle subgroepen gezien. Onder de verschillende typen maligniteiten
waren er significante associaties voor postmenopauzaal mammacarcinoom, NHL, en alle
lymfomen.
De
onderzoekers concluderen dat een hogere frequentie van consumptie van
organische voedingsmiddelen (in Frankrijk) geassocieerd was met verlaagd risico
van maligniteiten.
1.Baudry
J, Assmann KE, Touvier M et al. Association
of frequency of organic food consumption with cancer risk. Findings from the
NutriNet-Santé prospective cohort study. JAMA Intern Med 2018; epub ahead of
print
Summary: The
French prospective cohort study NutriNet-Santé found that a higher frequency of organic food consumption was
associated with a reduced risk of cancer (HRQ4vsQ1 0,75; p trend
0,001). The effect was seen in many subgroups. Among individual
cancer sites significant associations were seen
for postmenopausal breast cancer, non-Hodgkin lymphoma, and all lymphomas.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)