Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie van frequentie van consumptie van organische voedingsmiddelen met risico van maligniteiten


Dr. Emmanuelle Kesse-GuyotHet is waarschijnlijk dat organische voedingsmiddelen minder pesticiden bevatten dan conventionele voedingsmiddelen, en het is denkbaar dat de consumptie van organische voedingsmiddelen geassocieerd is met een lager risico van maligniteiten dan consumptie van conventionele voedingsmiddelen. De Franse prospectieve cohortstudie NutriNet-Santé heeft deze hypothese getoetst. Dr. Emmanuelle Kesse-Guyot (Université Paris 13) en collega’s publiceren de studie online in JAMA Internal Medicine.1

In 2009 includeerde de studie 68.946 personen uit de algemene Franse bevolking (78% vrouwen, gemiddelde leeftijd bij inclusie 44,2 jaar; SD 14,5 jaar). Bij inclusie gaven de deelnemers informatie over hun frequentie (nooit, soms, of meestal) van consumptie van als organisch geëtiketteerde varianten van zestien voedingsmiddelen. Aan de hand van deze informatie berekenden de onderzoekers voor iedere deelnemer een organic food score, met een range van 0 tot 32 punten. Tijdens de follow-up, van 10 mei 2009 tot 30 november 2016, werden in het cohort 1340 incidente eerste maligniteiten gediagnostiseerd, waaronder 459 borst-, 180 prostaat-, 135 huid-, en 99 colorectaalkankers, 47 non-Hodgkin lymfomen, en 15 andere lymfomen.

Hoge organic food scores waren invers geassocieerd met het overall risico van maligniteiten (kwartiel 4 versus kwartiel 1 HR 0,75; p trend 0,001). Een vijf-punten increment van de score kwam overeen met ongeveer de helft van de interkwartiel-range. Per toename van de score met vijf punten nam het overall risico van maligniteiten af met 8% (HR 0,92; 95%-bti 0,88-0,96). De associaties werden in vrijwel alle subgroepen gezien. Onder de verschillende typen maligniteiten waren er significante associaties voor postmenopauzaal mammacarcinoom, NHL, en alle lymfomen.

De onderzoekers concluderen dat een hogere frequentie van consumptie van organische voedingsmiddelen (in Frankrijk) geassocieerd was met verlaagd risico van maligniteiten.

1.Baudry J, Assmann KE, Touvier M et al. Association of frequency of organic food consumption with cancer risk. Findings from the NutriNet-Santé prospective cohort study. JAMA Intern Med 2018; epub ahead of print

Summary: The French prospective cohort study NutriNet-Santé found that a higher frequency of organic food consumption was associated with a reduced risk of cancer (HRQ4vsQ1 0,75; p trend 0,001). The effect was seen in many subgroups. Among individual cancer sites significant associations were seen for postmenopausal breast cancer, non-Hodgkin lymphoma, and all lymphomas.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren