Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie van inname van dierlijke en plantaardige eiwitten met all-cause en oorzaak-specifieke mortaliteit

(0)2019-08-27 13:03   ( Nieuws )

Dr. Shoichiro TsuganeEen prospectieve studie in Japan heeft de associaties onderzocht van inname van dierlijk en plantaardig eiwit met de all-cause en cause-specific mortaliteit. Dr. Shoichiro Tsugane (Nationaal Kankercentrum, Tokio) en collega’s publiceren de studie online in JAMA Internal Medicine.1 Tussen begin 1995 en eind 1999 includeerde de studie 70.696 mannen en vrouwen in de leeftijd van 45 tot 75 jaar, die geen geschiedenis hadden van maligniteiten, cerebrovasculaire ziekte, of ischemische hartziekte. Bij inclusie gaven de deelnemers informatie over (onder meer) hun voedingsgewoonten door het beantwoorden van een gevalideerde voedselfrequentievragenlijst. Tijdens gemiddeld achttien jaar follow-up overleden 12.381 deelnemers.

Er waren geen duidelijke associaties tussen de inname van dierlijk eiwit bij inclusie en all-cause of oorzaak-specifieke mortaliteit tijdens de follow-up. Hogere inname van plantaardig eiwit was geassocieerd met lagere all-cause mortaliteit: voor het hoogste versus het laagste kwintiel HR 0,87 (95%-bti 0,78-0,96; p trend = 0,01). Hogere inname van plantaardige eiwit was ook geassocieerd met lagere cardiovasculaire mortaliteit (p trend = 0,002) maar niet met maligniteiten-specifieke mortaliteit. Isocalorische vervanging van 3 energieprocent rood-vleeseiwit door plantaardig eiwit was geassocieerd met 39% lagere maligniteiten-specifieke mortaliteit (HR 0,61; 95%-bti 0,45-0,82). Isocalorische vervanging van 3 energieprocent bewerkt-vleeseiwit door plantaardig eiwit was geassocieerd met 50% lagere maligniteiten-specifieke mortaliteit (HR 0,50; 95%-bti 0,30-0,85).

De onderzoekers concluderen dat de grote prospectieve studie suggereert dat verhoging van de inname van plantaardig eiwit geassocieerd was met lagere all-cause en cause-specific mortaliteit, en dat vervanging van rood-vleeseiwit en bewerkt-vleeseiwit door plantaardig eiwit geassocieerd was met lagere maligniteiten-specifieke mortaliteit.

1.Bhudathoki S, Sawada N, Iwasaki M et al. Association of animal and plant protein intake with all-cause and cause-specific mortality. JAMA Intern Med 2019; epub ahead of print

Summary: A prospective cohort study in Japan (70,696 participants; mean follow-up 18 years) found no association of intake of animal protein with all-cause or cause-specific mortality, but isocaloric substitution of 3 energy percent red meat protein by plant protein was associated with lower cancer-related (HR 0.61; 95% CI 0.45-0.82) mortality, and isocaloric substitution of 3 energy percent processed meat protein by plant protein also was associated with lower cancer-related mortality (HR 0.50; 95% CI 0.30-0.85).

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren