Een
prospectieve studie in Japan heeft de associaties onderzocht van inname van
dierlijk en plantaardig eiwit met de all-cause
en cause-specific mortaliteit. Dr.
Shoichiro Tsugane (Nationaal Kankercentrum, Tokio) en collega’s publiceren de studie online in JAMA Internal Medicine.1
Tussen begin 1995 en eind 1999 includeerde de studie 70.696 mannen en vrouwen
in de leeftijd van 45 tot 75 jaar, die geen geschiedenis hadden van
maligniteiten, cerebrovasculaire ziekte, of ischemische hartziekte. Bij
inclusie gaven de deelnemers informatie over (onder meer) hun voedingsgewoonten
door het beantwoorden van een gevalideerde voedselfrequentievragenlijst.
Tijdens gemiddeld achttien jaar follow-up overleden 12.381 deelnemers.
Er waren
geen duidelijke associaties tussen de inname van dierlijk eiwit bij inclusie en
all-cause of oorzaak-specifieke
mortaliteit tijdens de follow-up. Hogere inname van plantaardig eiwit was
geassocieerd met lagere all-cause
mortaliteit: voor het hoogste versus het laagste kwintiel HR 0,87 (95%-bti
0,78-0,96; p trend = 0,01). Hogere inname van plantaardige eiwit was ook
geassocieerd met lagere cardiovasculaire mortaliteit (p trend = 0,002) maar
niet met maligniteiten-specifieke mortaliteit. Isocalorische vervanging van 3
energieprocent rood-vleeseiwit door plantaardig eiwit was geassocieerd met 39%
lagere maligniteiten-specifieke mortaliteit (HR 0,61; 95%-bti 0,45-0,82).
Isocalorische vervanging van 3 energieprocent bewerkt-vleeseiwit door
plantaardig eiwit was geassocieerd met 50% lagere maligniteiten-specifieke
mortaliteit (HR 0,50; 95%-bti 0,30-0,85).
De
onderzoekers concluderen dat de grote prospectieve studie suggereert dat
verhoging van de inname van plantaardig eiwit geassocieerd was met lagere all-cause en cause-specific mortaliteit, en dat vervanging van rood-vleeseiwit
en bewerkt-vleeseiwit door plantaardig eiwit geassocieerd was met lagere
maligniteiten-specifieke mortaliteit.
1.Bhudathoki S, Sawada N, Iwasaki M et
al. Association of animal and plant protein intake with all-cause and
cause-specific mortality. JAMA Intern Med 2019; epub ahead of print
Summary: A prospective cohort study in Japan (70,696 participants; mean follow-up 18 years) found no association of intake
of animal protein with all-cause or cause-specific mortality, but isocaloric
substitution of 3 energy percent red meat protein by plant protein was
associated with lower cancer-related (HR 0.61; 95% CI 0.45-0.82) mortality, and
isocaloric substitution of 3 energy percent processed meat protein by plant
protein also was associated with lower cancer-related mortality (HR 0.50; 95%
CI 0.30-0.85).
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)