Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Associatie van kenmerken van behandelcentrum met positieve marges in chirurgie voor HNSCC

(0)2018-10-20 11:52   ( Nieuws )

Dr. Cheryl NoconHet bereiken van complete tumorresectie met tumorvrije marges is een belangrijke doelstelling in de oncologische chirurgie voor squameus celcarcinoom van hoofd en hals (HNSCC). In de setting van positieve marges (PM) wordt gebruik van adjuvante chemoradiotherapie (CRT) aanbevolen. Dr. Cheryl Nocon (NorthShore University Health System, Evanston IL) en collega’s hebben een analyse uitgevoerd van associaties van kenmerken van het behandelcentrum, met name hoog versus laag patiëntvolume en academisch versus niet-academisch, met incidentie van PM en gebruik van adjuvant CRT. Ze publiceren de analyse online in JAMA Otolaryngology – Head and Neck Surgery.1


In de National Cancer Database identificeerden de onderzoekers 28.840 patiënten die tussen begin 2010 en eind 2014 chirurgische resectie ondergingen voor HNSCC (68,4% mannen; gemiddelde leeftijd 62,4 jaar). Het overall PM-percentage was 17,6%. In univariate analyse was lager PM-percentage geassocieerd met hoger centrumvolume (26,3% voor het laagste volumekwartiel; 16,5% voor het tweede en derde kwartiel; 10,8% voor het hoogste kwartiel) en met academisch versus niet-academisch centrum (14,0% versus 22,7%). In multivariate analyse hadden patiënten die behandeld werden in hoger-volume faciliteiten significant lagere waarschijnlijkheid van PM (gecorrigeerd OR 0,85; 95%-bti 0,83-0,88). De trend van afnemend PM-percentage met toenemend centrumvolume werd gezien in zowel academische (aOR 0,88 per toename van het volume met tien patiënten per jaar; 95%-bti 0,85-0,91) als niet-academische (aOR 0,73; 95%-bti 0,68-0,80) centra. Er was geen assocatie tussen patiëntvolume van centra en gebruik van CRT in de setting van PM.

De onderzoekers concluderen dat de analyse suggereert dat chirurgie voor HNSCC in hoog-volume vergeleken met laag-volume centra geassocieerd is met lager percentage PM, zowel in academische als in niet-academische setting.

1.Nocon CC, Ajmani GS, Bhayani MK. Association of facility volume with positive margin rate in the surgical treatment of head and neck cancer. JAMA Otolaryngol Head Neck Surg 2018; epub ahead of print

Summary: An analysis of the National Cancer Database found that surgery for HNSCC in high- compared with low-volume centers is associated with a lower rate of positive margins, both in academic and nonacademic settings.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren