Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Bevolkings-gebaseerde patiënt-controlestudie van impact van screening op incidentie van cervixcarcinoom

(0)2019-12-16 12:17   ( Nieuws )

Dr. Rebecca LandyScreening kan een aanzienlijke preventieve impact hebben op de incidentie van cervixcarcinoom, maar de duur van de risicoverlaging na een negatief screeningsresultaat is niet duidelijk. Een patiënt-controlestudie in de staat New Mexcio heeft de impact van screening op de incidentie van cervixcarcinoom geïnventariseerd. Dr. Rebecca Landy (Queen Mary University of London en National Cancer Institute, Bethesda MD) en collega’s publiceren de studie online in het International Journal of Cancer.1

In het New Mexico Tumor Registry identificeerden de onderzoekers 876 patiënten met een diagnose niet-gelokaliseerd (stadium 2 of hoger) of gelokaliseerd (stadium 1) cervixcarcinoom tussen begin 2006 en eind 2016. Onder deze patiënten waren er 527 in de leeftijd 25 tot 65 jaar, met beschikbare gegevens over screening in de periode van tenminste drie jaar voorafgaand aan de diagnose. Voor ieder van deze patiënten selecteerden de onderzoekers vijf voor leeftijd en woonplaats gematchte controlevrouwen in het New Mexico HPV Pap Registry. In de drie jaar voor de diagnose of inclusie had 38% van de patiënten versus 61% van de controlevrouwen tenminste éénmaal screening ondergaan.

Vrouwen die waren gescreend in de drie jaar voorafgaand aan de diagnose hadden 83% lager risico van niet-gelokaliseerd cervixcarcinoom (OR 0,17; 95%-bti 0,12-0,24) en 48% lager risico van gelokaliseerd cervixcarcinoom (OR 0,52; 95%-bti 0,38-0,72) vergeleken met vrouwen die niet waren gescreend in de vijf jaar voor de diagnose. Vergeleken met vrouwen met geen negatieve screening in de vijf jaar voor de diagnose behielden vrouwen drie tot vijf jaar na een negatieve screening een laag risico van niet-gelokaliseerde ziekte.

De onderzoekers concluderen dat routinematige screening op cervixcarcinoom effectief was voor de preventie van gelokaliseerde en niet-gelokaliseerde ziekte. Drie-jaarlijkse screening was geassocieerd met preventie van 83% van niet-gelokaliseerd cervixcarcinoom. Meer-frequente screening leverde geen extra profijt.

1.Landy R, Sasieni PD, Mathews C et al. Impact of screening on cervical cancer incidence. A population-based case-control study in the United States. Int J Cancer 2019; epub ahead of print

Summary: A population-based case-control study in New Mexico found that 3-yearly screening prevented 83% of non-localized cervical cancers, with no additional benefit of more frequent screening.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren