Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Bruikbaarheid van digitale patiëntendossiers als basis voor studie van prognose van NSCLC


Prof. David ChristianiDigitale patiëntendossiers (EHRs) kunnen goedkope bronnen zijn van gedetailleerde longitudinale klinische data van grote patiëntenpopulaties. Een NSCLC-cohort met gegevens op basis van EHRs zou een sterk platform kunnen zijn van studies van klinische uitkomsten. Een studie van patiënten van Massachusetts General Hospital en Dana-Farber Cancer Institute (Boston) heeft de bruikbaarheid van EHRs als basis voor een studie van prognose van NSCLC onderzocht. Prof. David Christiani en collega’s publiceren de studie in JAMA Network Open.1

De studie includeerde patiënten met tenminste één diagnostische code voor NSCLC in EHRs in het Mass General Brigham health care system tussen begin juli 1988 en eind oktober 2018. Na exclusie van patiënten met geschiedenis van longcarcinoom en patiënten met minder dan veertien dagen follow-up na de diagnose bestond het cohort uit 35.375 patiënten (47,0% mannen; 85,2% blanken). De mediane leeftijd bij diagnose was 66,7 jaar (IQR 58,4-74,1). In de EHRs identificeerden de onderzoekers variabelen tussen 60 dagen voor en 60 dagen na de diagnose (waaronder BMI en laboratoriumresultaten) als basis voor een prognostisch model voor de overall survival. De AUC was 0,828 (95%-bti 0,815-0,842) voor de één-jaars OS-voorspelling; 0,814 (0,799-0,828) voor de drie-jaars voorspelling, en 0,812 (0,798-0,825) voor de vijf-jaars voorspelling.

De onderzoekers concluderen dat het mogelijk is op basis van EHRs een NSCLC-cohort samen te stellen met gedetailleerde klinische informatie dat geschikt is voor studie van prognose van NSCLC.

1.Yuan Q, Cai T, Hong C et al. Performance of a machine learning algorithm using electronic health record data to identify and estimate survival in a longitudinal cohort of patients with lung cancer. JAMA Network Open 2021;4:e2114723

Summary: A study among patients of Mass General Brigham health care system (Boston) found feasibility of assembling a large-scale EHR-based lung cancer cohort as platform for clinical outcome studies. 

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren