Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

ERBB-mutaties als predictieve biomarkers van profijt van afatinib of erlotinib voor SqCC van de long

(0)2018-06-15 14:45   ( Nieuws )

Prof. Jean-Charles SoriaSquameus celcarcinoom (SqCC) van de long is een genetisch zeer complexe en moeilijk te behandelen maligniteit. Er is behoefte aan predictieve biomarkers voor behandelingen van deze ziekte. Prof. Jean-Charles Soria (Institut Gustave-Roussy, Villejuif) en collega’s hebben in een secundaire analyse van de LUX-Lung 8-studie de waarde onderzocht van ERBB-mutaties als predictieve biomarkers voor profijt van afatinib of erlotinib. Ze publiceren de analyse online in JAMA Oncology.1

De studie, uitgevoerd in 183 centra in 23 landen, randomiseerde patiënten met stadium IIIB of IV SqCC met progressie na tenminste vier cycli platina-gebaseerde chemotherapie naar afatinib (n=398) of erlotinib (n=397). Genetische analyse van de tumoren werd uitgevoerd met next-generation sequencing. Dit was mogelijk voor 132 patiënten in de afatinib-arm en 113 patiënten in de erlotinib-arm. De nu gepubliceerde analyse heeft betrekking op de associatie van ERBB-gen veranderingen met progressievrije overleving en overall survival.

In de populatie van 245 patiënten met genetische analyse van de tumoren waren de uitkomsten beter met afatinib dan met erlotinib (mediane PFS 3,5 maanden versus 2,5 maanden; HR 0,69; p=0,01; mediane OS 8,4 maanden versus 6,6 maanden; HR 0,81; p=0,12). Er waren 53 patiënten (21,6%) met één of meer ERBB-mutaties. Onder de afatinib-behandelde patiënten waren PFS en OS beter in de patiënten met ERBB-mutaties in de tumoren dan in de patiënten zonder ERBB-mutaties in de tumoren (mediane PFS 4,9 maanden versus 3,0 maanden; HR 0,62; p=0,06; mediane OS 10,6 maanden versus 8,1 maanden; HR 0,75; p=0,21). Aanwezigheid van HER2-mutaties was geassocieerd met gunstige PFS en OS na afatinib- versus erlotinib-behandeling.

De onderzoekers concluderen dat next-generation sequencing van waarde kan zijn voor het identificeren van patiënten met SqCC van de long die additioneel profijt kunnen hebben van afatinib-behandeling.

1.Goss GD, Felip E, Cobo M et al. Association of ERBB mutations with clinical outcomes of afatinib- or erlotinib-treated patients with lung squamous cell carcinoma. Secondary analysis of the LUX-Lung 8 randomized clinical trial. JAMA Oncology 2018; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren