Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Fase 2-studie van CAR T-celtherapie voor recidiverend of refractair diffuus grootcellig B-cel lymfoom

(0)2017-12-11 14:00   ( Nieuws )

Tags

JULIET-studie  

Prof. Stephen SchusterCTL019 is een CAR T-celtherapie die B-cellen met expressie van CD19 opzoekt en elimineert. De fase 2-studie JULIET, in 27 centra in tien landen op vier continenten, onderzocht de waarde van CTL019 voor recidiverend of refractair diffuus grootcellig B-cel lymfoom (R/R DLBCL). Prof. Stephen Schuster (University of Pennsylvania, Philadelphia) presenteert de studie vandaag op de ASH Annual Meeting in Atlanta.1

De studie includeerde volwassen patiënten met R/R DLBCL die tenminste twee eerdere lijnen behandeling hadden gekregen (mediaan drie), en geen kandidaat waren voor of hadden gefaald op autologe stamceltransplantatie. De mediane leeftijd was 56 jaar (range 22 tot 76 jaar), 77% van de patiënten had stadium III of IV ziekte bij inclusie, en 47% had eerder autoSCT ondergaan. CTL019 werd geproduceerd in twee centra (in USA en Duitsland) en verspreid over de andere centra. Autologe T-cellen werden getransduceerd met een lentivirale vector. Voor infusie van de cellen kreeg 93% van de patiënten lymfodepleterende chemotherapie. Negenennegentig patiënten kregen een enkele dosis CTL019-getransduceerde cellen toegediend (mediaan 3,1 x 108 cellen; range 0,1 tot 6,0 x 108). Het primaire eindpunt van de studie was ORR.

De vandaag gepresenteerde analyse heeft betrekking op 81 patiënten die CTL019 kregen van het Amerikaanse productiecentrum en tenminste drie maanden werden gevolgd. Complete respons werd gezien in 39,5% en partiële respons in 13,6%. Drie maanden na de toediening had 32% CR en 6% PR. Onder de 46 patiënten patiënten met zes maanden follow-up had na zes maanden 30% CR en 7% PR. De responspercentages waren consistent over prognostische subgroepen. De mediane duur van de respons werd niet bereikt; de zes-maands waarschijnlijkheid relapsevrij te zijn was 73,5%. De mediane overall survival werd niet bereikt; de zes-maands OS was 64,5%. In het bloed van responders werd tot 367 dagen na toediening CTL019 gedetecteerd. Graad 3 of 4 adverse events werden gezien in 86% van de patiënten. Cytokine release syndroom werd gezien in 58%, graad 3 CRS in 15%, en graad 4 CRS in 8%. Drie patiënten overleden binnen dertig dagen na de toediening aan progressie van de ziekte. Er waren geen graad 5 AEs van de behandeling.

De onderzoekers concluderen dat CTL019 een hoog percentage respons induceerde, waaronder veel duurzame responsen, in een cohort van zwaar-voorbehandelde patiënten met R/R DLBCL.

1.Schuster SJ et al. ASH Annual Meeting 2017; abstr. 577

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren