Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Fase 3-studie van alectinib versus chemotherapie voor crizotinib-voorbehandeld ALK-positief NSCLC

(0)2018-04-14 13:38   ( Nieuws )

Tags

ALUR-studie  

Prof. Silvia NovelloDe multinationale fase 3-studie ALUR onderzocht de werkzaamheid en veiligheid van alectinib vergeleken met standaard-chemotherapie voor gevorderd/metastatisch ALK-positief niet-kleincellig longcarcinoom na progressie op of intolerantie tegen crizotinib. Prof. Silvia Novello (Universiteit van Turijn) en collega’s publiceren de studie vandaag online in Annals of Oncology.1 De studie werd uitgevoerd in dertien landen in Europa en Azië.

Deelnemers waren 107 patiënten, die eerder platina-gebaseerde doublet chemotherapie en crizotinib gekregen hadden. Ze werden 2:1 gerandomiseerd naar alectinib (600 mg tweemaal daags; n=72) of standaard-chemotherapie (iedere drie weken pemetrexed 500 mg/m2 of docetaxel 75 mg/m2; n=35) tot progressie van de ziekte optrad. Het primaire eindpunt van de studie was lokaal-beoordeelde progressievrije overleving.

De mediane PFS was 9,6 maanden met alectinib versus 1,4 maanden met chemotherapie (HR 0,15; p<0,001). Ook de centraal-beoordeelde PFS was significant langer met alectinib (mediaan 7,1 maanden) dan met chemotherapie (mediaan 1,6 maanden). In de veertig patiënten met baseline meetbare CNS-ziekte was CNS-ORR 54,2% met alectinib versus 0% met chemotherapie (p<0,001). Graad 3 en hoger adverse events werden meer frequent gezien met chemotherapie (41,2% van de patiënten) dan met alectinib (27,1%). AEs die leidden tot discontinuering werden gezien in 5,7% van de patiënten in de alectinib-groep versus 8,8% van de chemotherapie-groep, hoewel de alectinib-behandeling langer volgehouden werd (mediaan 20,1 weken) dan de chemotherapie (mediaan 6,0 weken).

De onderzoekers concluderen dat alectinib vergeleken met standaard chemotherapie resulteerde in significante verbetering van de systemische en CNS-werkzaamheid in patiënten met crizotinib-voorbehandeld ALK-positief gevorderd/metastastisch NSCLC; met een gunstig veiligheidsprofiel.

1. Novello S, Mazieres J, Oh I-J et al. Alectinib versus chemotherapy in crizotinib-pretreated anaplastic lymphoma kinase (ALK)-positive non-small-cell lung cancer: results from the phase III ALUR study. Ann Oncol 2018; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren