Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Gepoolde analyse van associatie van inname van voedingsvezel en yoghurtconsumptie met risico van longcarcinoom


Prof. Xiao-Ou ShuVoedingsvezel is de eerste bron van prebiotica in de menselijke voeding, en yoghurt is een belangrijke bon van probiotica. Een gepoolde analyse van tien prospectieve studies met tezamen meer dan 1,4 miljoen volwassen deelnemers heeft de associatie onderzocht van inname van voedingsvezel en consumptie van yoghurt met het risico van longcarcinoom. Prof. Xiao-Ou Shu (Vanderbilt University Medical Center, Nashville TN) en collega’s publiceren de analyse online in JAMA Oncology.1

De studies werden uitgevoerd in Azië, Europa, en de Verenigde Staten. Bij inclusie gaven de 627.988 mannen (leeftijd 57,9 ± 9,0 jaar) en 817.862 vrouwen (54,8 ± 9,7) gedetailleerde informatie over hun voedingsgewoonten. Tijdens mediaan 8,6 jaar follow-up werd longcarcinoom gediagnostiseerd in 18.882 deelnemers. Na correctie voor rookgewoonten en andere longkanker-risicofactoren waren zowel baseline inname van voedingsvezel (hoogste versus laagste kwintiel HR 0,83; 95%-bti 0,76-0,91) als consumptie van yoghurt (0,81; 0,76-0,87) significant geassocieerd met verlaagd risico van longcarcinoom. De associaties waren ook significant onder niet-rokers, en werden consistent gezien ongeacht geslacht, ras/etniciteit, en histologisch type van de ziekte. Hoge yoghurtconsumptie in combinatie met hoge voedingsvezelinname was geassocieerd met meer dan 30% lager risico vergeleken met lage yoghurtconsumptie in combinatie met lage voedingsvezelinname.

De onderzoekers concluderen dat inname van voedingsvezel en consumptie van yoghurt in de gepoolde analyse geassocieerd waren met significante verlaging van het risico van longcarcinoom.

1.Yang JJ, Yu D, Xiang Y-B. Association of dietary fiber and yogurt consumption with lung cancer risk. A pooled analysis. JAMA Oncol 2019; epub ahead of print

Summary: Dietary fiber is the main source of prebiotics in the human diet, and yogurt is an imporant source of probiotics. A pooled analysis of ten studies (1,445,850 participants) found that intake of dietary fiber and consumption of yogurt were associated with reduced risk of lung cancer after adjusting for known risk factors and among never smokers.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren