Voedingsvezel
is de eerste bron van prebiotica in de menselijke voeding, en yoghurt is een
belangrijke bon van probiotica. Een gepoolde analyse van tien prospectieve
studies met tezamen meer dan 1,4 miljoen volwassen deelnemers heeft de
associatie onderzocht van inname van voedingsvezel en consumptie van yoghurt
met het risico van longcarcinoom. Prof. Xiao-Ou Shu (Vanderbilt University
Medical Center, Nashville TN) en collega’s publiceren de analyse online in JAMA Oncology.1
De studies
werden uitgevoerd in Azië, Europa, en de Verenigde Staten. Bij inclusie gaven
de 627.988 mannen (leeftijd 57,9 ± 9,0 jaar) en 817.862 vrouwen (54,8 ± 9,7)
gedetailleerde informatie over hun voedingsgewoonten. Tijdens mediaan 8,6 jaar
follow-up werd longcarcinoom gediagnostiseerd in 18.882 deelnemers. Na
correctie voor rookgewoonten en andere longkanker-risicofactoren waren zowel
baseline inname van voedingsvezel (hoogste versus laagste kwintiel HR 0,83;
95%-bti 0,76-0,91) als consumptie van yoghurt (0,81; 0,76-0,87) significant
geassocieerd met verlaagd risico van longcarcinoom. De associaties waren ook
significant onder niet-rokers, en werden consistent gezien ongeacht geslacht,
ras/etniciteit, en histologisch type van de ziekte. Hoge yoghurtconsumptie in
combinatie met hoge voedingsvezelinname was geassocieerd met meer dan 30% lager
risico vergeleken met lage yoghurtconsumptie in combinatie met lage voedingsvezelinname.
De
onderzoekers concluderen dat inname van voedingsvezel en consumptie van yoghurt
in de gepoolde analyse geassocieerd waren met significante verlaging van het
risico van longcarcinoom.
1.Yang
JJ, Yu D, Xiang Y-B. Association
of dietary fiber and yogurt consumption with lung cancer risk. A pooled
analysis. JAMA Oncol 2019; epub ahead of print
Summary:
Dietary fiber is the main source of prebiotics in the human diet, and yogurt is
an imporant source of probiotics. A pooled analysis of ten studies
(1,445,850 participants) found that intake of dietary fiber and consumption of yogurt
were associated with reduced risk of lung cancer after adjusting for known risk
factors and among never smokers.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)