Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Gepoolde analyse van expressie van PD-L1 als predictieve biomarker voor immuuncheckpoint-remming


Prof. Andrew DavisDr. Vaibhav PatelDe ontwikkeling van immuuncheckpointremmers (ICIs) heeft geresulteerd in veranderingen van behandelingen voor veel typen gevorderde maligniteiten. Ondanks bemoedigende en soms duurzame responsen in subgroepen van patiënten wordt in de meerderheid van de patiënten echter geen respons gezien. Er is behoefte aan een biomarker die patiënten met kans op profijt van ICIs kan identificeren. Prof. Andrew Davis (Northwestern University, Chicago IL) en dr. Vaibhav Patel (Icahn School of Medicine, New York NY) publiceren online in het Journal for ImmunoTherapy of Cancer een gepoolde analyse van studies van expressie van PD-L1 als predictieve biomarker voor werkzaamheid van ICIs.1

De analyse includeerde alle 45 FDA approval trials voor ICIs die tussen begin 2011 en mei 2019 zijn uitgevoerd. Deze studies hadden betrekking op gebruik van ICIs voor vijftien tumortypen. Expressie van PD-L1 was predictief voor werkzaamheid van ICI in dertien studies (29%), was niet predictief in vierentwintig studies (53%), en werd niet getest in de overige acht studies (18%). Er waren negen approvals gelinked aan een specifieke PD-L1 drempelwaarde. De drempelwaarden liepen uiteen zowel binnen als tussen tumortypen met gebruik van verschillende assays, resulterend in approval van drempelwaarden 1, 5, en 50%.

De auteurs concluderen dat de bruikbaarheid van PD-L1 expressie als predictieve biomarker voor werkzaamheid van ICIs voor maligniteiten beperkingen heeft.

1.Davis AA, Patel VG. The role of PD-L1 expression as a predictive biomarker: an analysis of all US Food and Drug Administration (FDA) approvals of immune checkpoint inhibitors. J ImmunoTher Cancer 2019; epub ahead of print

Summary: A pooled analysis of 45 FDA drug approval trials (2011-april 2019) found that usability of PD-L1 expression as a predictive biomarker for immune checkpoint inhibition has limitations.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren