Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Gerandomiseerde studie van vitamine D- en n-3 vetzuursuppletie en risico van maligniteiten en cardiovasculaire ziekte

(0)2018-11-12 12:57   ( Nieuws )

Prof. JoAnn MansonIn verscheidene observationele studies zijn aanwijzingen gezien voor preventie van maligniteiten en cardiovasculaire ziekte (CVD) door hoge inname van vitamine D en n-3 vetzuren (ook wel aangeduid als omega-3 of visvetzuren). De gerandomiseerde VITAL-studie heeft de waarde van deze aanwijzingen onderzocht. Prof. JoAnn Manson (Harvard Medical School, Boston MA) presenteerde de studie op de Annual Meeting van de American Heart Association, die vandaag in Chicago wordt afgesloten. De studie is ook online gepubliceerd in twee artikelen in The New England Journal of Medicine.1,2 De eerste publicatie beschrijft de waarnemingen met vitamine D, de tweede publicatie die met n-3 vetzuren.

De studie randomiseerde 25.871 Amerikaanse mannen ouder dan 49 jaar en Amerikaanse vrouwen ouder dan 54 jaar (5106 zwarte deelnemers) in een two-by-two factorial design naar dagelijkse suppletie van de voeding met 2000 IU vitamine D3 en 1 gram n-3 vetzuren of placebo. De mediane follow-up was 5,3 jaar. Primaire eindpunten waren diagnose van een invasieve maligniteit of cardiovasculaire ziekte. Deze figuur laat zien dat vitamine D-suppletie geen enkel effect had voor deze eindpunten. Deze figuur laat zien dat dezelfde conclusie getrokken kan worden voor suppletie met n-3 vetzuren. Secundaire eindpunten waren orgaan- of weefselspecifieke maligniteiten, mortaliteit aan maligniteiten, verschillende cardiovasculaire eindpunten, en all-cause mortaliteit. Er was alleen een significant effect van n-3 suppletie op de incidentie van myocardinfarct (HR 0,72; 95%-bti 0,59-0,90).

De onderzoekers concluderen dat suppletie van de voeding met vitamine D3 of n-3 vetzuren niet resulteerde in waarneembare verlaging van de incidentie van maligniteiten of majeure cardiovasculaire gebeurtenissen.

1.Manson JE, Cook NR, Lee I-M et al. Vitamin D supplements and prevention of cancer and cardiovascular disease. N Engl J Med 2018; epub ahead of print
2.Manson JE, Cook NR, Lee I-M et al. Marine n-3 fatty acids and prevention of cardiovascular disease and cancer. N Engl J Med 2018; epub ahead of print


Summary: The VITAL study randomized American men 50 years of age or older and American women 55 years of age or older in a two-by-two factorial design to daily suppletion with vitamin D3 vitamin D3 and omega-3 fatty acids or placebo for a median of 5.3 years. Primary end points were invasive cancer of any type and major cardiovascular events. The study found no effect of vitamin D3 or omega-3 fatty acids on either of the primary end points.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren