Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Impact van patiëntenvolume van centra op overleving na radicale prostatectomie voor gelokaliseerd prostaatcarcinoom


Dr. Afsaneh BarziDe meeste studies van de associatie tussen patiëntenvolume van een centrum en uitkomsten van radicale prostatectomie voor gelokaliseerd prostaatcarcinoom waren beperkt tot biochemisch recidief. Een analyse van de National Cancer Database heeft nu de impact van patientenvolume op de overall survival na radicale prostatectomie geïnventariseerd. Dr. Afsaneh Barzi (University of Southern California, Los Angeles) en collega’s publiceren de analyse online in Cancer.1

In de NCDB identificeerden de onderzoekers 488.389 patiënten die tussen 2004 en 2014 radicale prostatectomie ondergingen in meer dan duizend centra die werden onderscheiden in vier volumegroepen (VGs): VG1 lager dan het 50e percentiel, VG2 50e tot 75e percentiel, VG3 75e tot 90e percentiel, en VG4 90e percentiel en hoger. Beoordeeld naar de facility annual caseload (FAC) van alle patiënten met prostaatcarcinoom van een centrum werd 11%, 17%, 25%, en 47% van de patiënten behandeld in een VG1, 2, 3, of 4 centrum. Beoordeeld naar de facility annual surgical caseload (FASC) van alleen de patiënten die in het centrum prostatectomie ondergingen werd 8%, 18%, 26%, en 49% van de patiënten behandeld in een VG1, 2, 3, of 4 centrum.

Na mediaan 60,75 maanden follow-up was de mediane OS niet bereikt. Er was een significant OS-profijt met toenemend patiëntenvolume van de behandelcentra. Voor FAC was het gecorrigeerde OS-verschil tussen VG1 en VG4 bij het 90e percentiel overleving 13,2 maanden (HR 1,30; p<0,001). Voor FASC kwam dit verschil uit op 11,3 maanden (HR 1,25; p<0,001).

De onderzoekers concluderen dat radicale prostatectomie in centra met hogere patiëntenvolumes geassocieerd was met betere OS, en dat deze associatie sterker was als het patiëntenvolume werd bepaald aan de hand van alle prostaatcarcinoompatiënten van een centrum dan wanner het patiëntenvolume werd bepaald aan de hand van alleen de patiënten die in een centrum prostatectomie ondergingen.

1.Barzi A, Lara PN, Tsao-Wei D et al. Influence of the facility caseload on the subsequent survival of men with localized prostate cancer undergoing radical prostatectomy. Cancer 2019; epub ahead of print

Summary: An analysis of the National Cancer Database found a statistically significant overall survival advantage from performing radical prostatectomy at a facility with a high annual caseload. Caseload measured by all prostate cancer encounters was a better predictor of favorable outcomes than measured by the number of surgeries performed at a facility.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren