Onder
volwassen patiënten met maligniteiten zijn zowel ondervoeding als overvoeding
over het algemeen geassocieerd met slechtere uitkomsten. Een systematisch
overzicht van de literatuur heeft onderzocht of voedingsinterventies onder deze
patiënten de uitkomsten kunnen verbeteren. Dr. Helen Parsons (University of
Minnesota, Minneapolis) en collega’s publiceren het overzicht in JNCI Cancer
Spectrum.1
In de
literatuur van begin 2000 tot eind juli 2022 identificeerden de onderzoekers
206 voor het onderwerp relevante gerandomiseerde gecontroleerde studies met
tenminste 50 deelnemers. De studies waren voornamelijk gericht op
voedingssupplementen, voedingsondersteuning, en timing van voedingsinterventies
voor gastroïntestinale of hoofd/hals-maligniteiten. De meeste studies
evalueerden veranderingen in lichaamsgewicht en/of lichaamssamenstelling, duur
van verblijf in het ziekenhuis, en kwaliteit van leven. Ongeveer de helft van
de studies hadden naar het oordeel van de onderzoekers een hoog risico van
bias. Studies met laag- of intermediair risico van bias rapporteerden
uiteenlopende resultaten over het effect van de voedingsinterventies op
uitkomsten.
De
onderzoekers concluderen dat methodologische tekortkomingen van studies van
voedingsinterventies onder patiënten met maligniteiten de mogelijkheid van
extrapolatie van de resultaten naar de klinische praktijk beperken.
1.Parsons HM, Forte ML, Abdi HI et al.
Nutrition as prevention for improved cancer health outcomes: a systematic
literature review. JNCI Cancer Spectrum 2023.pkad035
Summary: Systematic review of the literature (2000-2022) found that about half of randomized controlled studies of nutrition
interventions for cancer patients had a high risk of bias, while studies with
low or intermediate risk of bias reported mixed results.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)