Gefermenteerde
zuivelproducten zijn rijk aan voedingsstoffen en aan probiotica. Prof. Zhen-hua
Deng (Sichuan Universiteit, Chengdu) en collega’s hebben in een meta-analyse
gezocht naar de associatie tussen consumptie van gefermenteerde zuivelproducten
en het risico van maligniteiten. Ze publiceren de meta-analyse online in het International
Journal of Cancer.1 In de literatuur tot en met juli 2018 vonden
de onderzoekers 61 voor het onderwerp relevante studies, met tezamen 1.962.774
deelnemers onder wie 38.358 patiënten met maligniteiten.
In de
meta-analyse was consumptie van gefermenteerde zuivelproducten in cohortstudies
geassocieerd met statistisch significant lager risico van maligniteiten ( OR
0,86; 95%-bti 0,80-0,92). Consumptie van yoghurt was geassocieerd met verlaagd
risico van maligniteiten in alle studies tezamen (OR 0,87; 95%-bti 0,80-0,95)
en in de cohortstudies (OR 0,81; 95%-bti 0,74-0,88). In subgroepanalyses van
afzonderlijke maligniteiten was consumptie van gefermenteerde zuivelproducten
geassocieerd met verlaagd risico van blaascarcinoom, colorectaalcarcinoom, en
slokdarmcarcinoom. Consumptie van kaas was geassocieerd met verlaagd risico van
colorectaalcarcinoom, en consumptie van yoghurt met verlaagd risico van
blaascarcinoom en van colorectaalcarcinoom.
De
onderzoekers concluderen dat de meta-analyse suggereert dat consumptie van
gefermenteerde zuivelproducten geassocieerd is met verlaging van het risico van
maligniteiten.
1.Zhang
K, Dai H, Liang W et al. Fermented
dairy foods intake and risk of cancer. Int J Cancer 2018; epub ahead of print
Summary: A meta-analysis of 61 studies with
1,962,774 participants and 38,358 cancer cases found that the intake of
fermented dairy foods was associated with decreased cancer risk. Yogurt
consumption was associated with decreased risk of bladder cancer and colorectal
cancer, and cheese consumption was associated with decreased risk of colorectal
cancer.
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)