Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Meta-analyse van associatie tussen consumptie van gefermenteerde zuivelproducten en risico van maligniteiten

(0)2018-10-31 15:59   ( Nieuws )

Gefermenteerde zuivelproducten zijn rijk aan voedingsstoffen en aan probiotica. Prof. Zhen-hua Deng (Sichuan Universiteit, Chengdu) en collega’s hebben in een meta-analyse gezocht naar de associatie tussen consumptie van gefermenteerde zuivelproducten en het risico van maligniteiten. Ze publiceren de meta-analyse online in het International Journal of Cancer.1 In de literatuur tot en met juli 2018 vonden de onderzoekers 61 voor het onderwerp relevante studies, met tezamen 1.962.774 deelnemers onder wie 38.358 patiënten met maligniteiten.

In de meta-analyse was consumptie van gefermenteerde zuivelproducten in cohortstudies geassocieerd met statistisch significant lager risico van maligniteiten ( OR 0,86; 95%-bti 0,80-0,92). Consumptie van yoghurt was geassocieerd met verlaagd risico van maligniteiten in alle studies tezamen (OR 0,87; 95%-bti 0,80-0,95) en in de cohortstudies (OR 0,81; 95%-bti 0,74-0,88). In subgroepanalyses van afzonderlijke maligniteiten was consumptie van gefermenteerde zuivelproducten geassocieerd met verlaagd risico van blaascarcinoom, colorectaalcarcinoom, en slokdarmcarcinoom. Consumptie van kaas was geassocieerd met verlaagd risico van colorectaalcarcinoom, en consumptie van yoghurt met verlaagd risico van blaascarcinoom en van colorectaalcarcinoom.

De onderzoekers concluderen dat de meta-analyse suggereert dat consumptie van gefermenteerde zuivelproducten geassocieerd is met verlaging van het risico van maligniteiten.

1.Zhang K, Dai H, Liang W et al. Fermented dairy foods intake and risk of cancer. Int J Cancer 2018; epub ahead of print

Summary: A meta-analysis of 61 studies with 1,962,774 participants and 38,358 cancer cases found that the intake of fermented dairy foods was associated with decreased cancer risk. Yogurt consumption was associated with decreased risk of bladder cancer and colorectal cancer, and cheese consumption was associated with decreased risk of colorectal cancer.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren