Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Meta-analyse van associatie van ICIs met patiënt-gerapporteerde uitkomsten in gerandomiseerde studies


Dr. Fabio ConfortiDe impact van immuuncheckpointremmers (ICIs) voor maligniteiten op de kwaliteit van leven van de patiënten is niet goed bekend. Een systematisch overzicht en meta-analyse van gepubliceerde gerandomiseerde ICI-studies heeft patiënt-gerapporteerde uitkomsten (PROs) geïnventariseerd. Dr. Fabio Conforti (European Institute of Oncology, Milaan) en collega’s publiceren de analyse in JAMA Network Open.1

In de literatuur tot 1 juni 2021 vonden de onderzoekers 2259 RCTs die ICIs als monotherapie of in combinatie met andere behandelingen voor gevorderde maligniteiten vergeleken met controlegroepen zonder immuuntherapie. Van deze studies voldeden 34 aan de inclusiecriteria van de analyse. De 34 studies telden tezamen 18.709 patiënten. De coprimaire eindpunten van de meta-analyse waren (1) gepoolde verschillen tussen ICI-groepen en controlegroepen in gemiddelde verandering van PRO-score tussen baseline en week 12 of 24 van follow-up, en (2) gepoolde verschillen in tijd tot verslechtering van de PRO-score.

Deze figuur laat zien dat in de negentien RCTs die ICIs als monotherapie vergeleken met andere behandeling het gepoolde tussengroeps verschil in gemiddelde verandering van baseline tot 12 weken follow-up 4,6 bedroeg (95%-bti 2,8-6,4) en van baseline tot 24 weken 6,1 was (4,2-8,1), significant in het voordeel van de ICI-groepen. De verschillen waren niet significant in de acht RCTs die ICIs gecombineerd met chemotherapie testten en in de acht RCTs die ICIs gecombineerd met andere ICIs testten. Deze figuur laat zien dat de tijd tot verslechtering van de PRO-score significant langer was in ICI-bevattende groepen dan in de controlegroepen.

De onderzoekers concluderen dat ICIs als monotherapie een gunstige associatie hebben met patiënt-gerapporteerde kwaliteit van leven, en dat ICIs gecombineerd kunnen worden met andere behandelingen zonder verslechtering van de kwaliteit van leven.

1.Pala L, Sala I, Oriecuia C et al. Association of anticancer immune checkpoint inhibitors with patient-reported outcomes assessed in randomized clinical trials. A systematic review and meta-analysis. JAMA Network Open 2022;5:e2226252

Summary: A systematic review and meta-analysis of 34 randomized clinical trials involving 18,709 patients assessing ICIs as part of treatment for advanced malignancies versus control groups not containing immunotherapy found that the pooled between-groups difference of patient-reported outcome of mean change from baseline to 12 and 24 weeks of follow-up and time to deterioration favored ICI groups.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren