Er zijn
aanwijzingen voor een associatie tussen pro-inflammatoire voedingspatronen en
toegenomen risico en mortaliteit van maligniteiten. Mackenzie Fowler en dr.
Tomi Akinyemiju (University of Alabama, Birmingham) hebben een meta-analyse
uitgevoerd van studies van de associatie tussen de Dietary Inflammatory Index
(DII) en dit risico. Ze publiceren de meta-analyse online in het International
Journal of Cancer.1
In de
literatuur tussen januari 1980 en november 2016 vonden de onderzoekers
vierentwintig studies die aan de inclusiecriteria van de meta-analyse voldeden.
In al deze studies werd de DII van de deelnemers berekend op basis van
voedselfrequentievragenlijsten. Dertien studies waren patiënt-controlestudies,
zes waren prospectieve cohortstudies, één was een retrospectieve cohortstudie,
drie waren gerandomiseerde gecontroleerde studies, en de opzet van de
vierentwintigste studie was niet duidelijk. De meest-onderzochte maligniteiten
waren colorectaal-, mamma-, long-, en prostaatcarcinoom.
In de
meta-analyse hadden de personen in de hoogste versus laagste DII-categorie een
24% verhoogd risico van incidentie van alle maligniteiten (RR 1,24; 95%-bti
1,14-1,35) en een 67% verhoogde mortaliteit aan maligniteiten (RR 1,67; 95%-bti
1,13-2,48). Personen in de hoogste versus laagste DII-categorie hadden
significant verhoogde risico’s van mammacarcinoom (RR 1,12; 95%-bti 1,03-1,22),
colorectaalcarcinoom (RR 1,33; 95%-bti 1,22-1,46), en longcarcinoom (RR 1,30;
95%-bti 1,13-1,50).
De
onderzoekers concluderen dat de meta-analyse consistente en significant
positieve associaties heeft laten zien tussen hogere DII en incidentie en
mortaliteit van maligniteiten.
1. Fowler ME, Akinyemiju TF. Meta-analysis of the
association between Dietary Inflammatory Index (DII) and cancer outcomes. Int J
Cancer 2017; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)