Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Optimaal neoadjuvant chemotherapie-regime bij tweevoudige HER2-blokkade voor HER2-positief mammacarcinoom

(0)2018-11-07 12:53   ( Nieuws )

Dr. Mette van RamshorstHet is niet duidelijk wat de optimale chemotherapy backbone is voor neoadjuvante tweevoudige HER2-blokkade voor mammacarcinoom. De fase 3-studie TRAIN-2 van de BOOG onderzocht de waarde van toevoeging van anthracyclines aan een carboplatine-taxaan regime in deze setting. Dr. Mette van Ramshorst (NKI) en collega’s publiceren de studie online in The Lancet Oncology.1

De studie, uitgevoerd in 37 ziekenhuizen in Nederland, includeerde volwassen patiënten met niet-eerder behandeld stadium II of III HER2-positief mammacarcinoom. Ze werden na stratificatie voor tumorstadium, nodaal stadium, ER-status, en leeftijd gerandomiseerd naar neoadjuvant drie drie-weekse cycli FEC gevolgd door zes drie-weekse cycli paclitaxel en carboplatine (n=219) of negen drie-weekse cycli paclitaxel en carboplatine (n=219). Alle patiënten kregen tegelijk met de chemotherapie tweevoudige HER2-blokkade met trastuzumab en pertuzumab.

Het primaire eindpunt van de studie was percentage patiënten met pathologisch complete respons. Voor dit eindpunt waren 212 patiënten in de anthracyclinegroep en 206 in de niet-anthracylinegroep evaluabel. pCR werd gezien in 67% van de patiënten in de anthracyclinegroep versus 68% van de patiënten in de niet-anthracyclinegroep (p=0,95). Serious adverse events werden gezien in 28% van de patiënten in de anthracyclinegroep versus 22% van de patiënten in de niet-anthracyclinegroep. Graad 3 of 4 febriele neutropenie werd gezien in 10% in de anthracyclinegroep versus drie patiënten in de niet-anthracyclinegroep; p<0,0001). Eén patiënt in de anthracyclinegroep overleed aan mogelijk met de behandeling samenhangende pulmonaire embolie.

Gelet op de hoge percentages patiënten met pCR in beide groepen en de hogere frequentie van febriele neutropenie in de anthracylinegroep concluderen de onderzoekers dat achterwege laten van anthracyclines uit de chemotherapy backbone van neoadjuvante tweevoudige HER2-blokkade de voorkeur zou kunnen verdienen.

1.Van Ramshorst MS, van der Voort A, van Werkhoven ED et al. Neoadjuvant chemotherapy with or without anthracyclines in the presence of dual HER2 blockade for HER2-positive breast cancer (TRAIN-2): a multicentre, open-label, randomised, phase 3 trial. Lancet Oncol 2018; epub ahead of print

Summary: The phase 3 study TRAIN-2 of the Dutch Breast Cancer Research Group included patients receiving neoadjuvant dual HER2 blockade for stage II or III HER2-positive breast cancer. The patients were randomized to carboplatin-taxane with or without anthracyclines. Pathological complete response rates were similar in the two arms, but there were more adverse events in the anthracyline arm. The authors conclude that neaodjuvant chemotherapy without anthracylines is the preferred chemotherapy backbone for dual HER2 blockade.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren