Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Optimale duur van follow-up in HPV-positief orofarynxcarcinoom

(0)2015-11-15 11:50   ( Nieuws )

Dr. Jimmy CaudellHet bepalen van de optimale duur van follow-up van patiënten is van belang voor efficiëntie van de gezondheidszorg. Dit gaat in het bijzonder op voor een groeiende epidemie zoals HPV-positief orofarynx squameus celcarcinoom (HPV+OPSCC), schrijven dr. Jimmy Caudell (Moffitt Cancer Center, Tampa FL) en collega’s in een publicatie die online is in Cancer.1 In de publicatie presenteren ze uitkomsten van een studie van de tijd tot recidief van de ziekte of late toxiciteit in een cohort van HPV+OPSCC-patiënten.


Deelnemers aan de studie waren 232 patiënten die radiotherapie kregen, in de meeste gevallen (85%) samen met systemische therapie. Het RTOG-0129 risiconiveau van de patiënten was laag (70%) of intermediair (30%). De patiënten werden in het eerste jaar na de behandeling iedere drie maanden gezien, in het tweede jaar iedere vier maanden, en in de jaren drie tot vijf iedere zes maanden. De mediane follow-up was 33 maanden. De drie-jaars locoregionale controle was 94%, de drie-jaars distante controle was 91%, en de drie-jaars overall survival was 91%. Late toxiciteit (graad 3 of hoger) werd gezien in 21 patiënten (9%). Van de gebeurtenissen (toxiciteit en falen) vond 64% plaats in de eerste zes maanden na de behandeling, met een gebeurtenis-incidentie lager dan 2% bij elke volgende follow-up. Slechts in vier patiënten werd de eerste gebeurtenis pas na twee jaar gezien.

De onderzoekers concluderen dat HPV+OPSCC een laag risico van recidief en late toxiciteit heeft. De uitkomsten suggereren dat het redelijk is de patiënten in de eerste zes maanden na de behandeling iedere drie maanden te zien, in de eerste twee jaar vervolgens iedere zes maanden, en daarna eens per jaar.

1.Frakes JM. Naghavi AO, Demetriou SK et al. Determining optimal follow-up in the management of human papillomavirus-positive oropharyngeal cancer. Cancer 2015; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren