Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Osteonecrose van de kaak onder patiënten met maligniteiten die behandeld worden met denosumab of zoledroninezuur


Prof. Vera EhrensteinOsteonecrose van de kaak (ONJ) is een bijwerking van antiresorptiebehandeling. Een post-authorisatie cohortstudie in Denemarken, Noorwegen, en Zweden heeft de incidentie van ONJ geïnventariseerd in patiënten met botmetastasen van solide tumoren die in de klinische praktijk denosumab of zoledroninezuur kregen voor preventie van skelet-gerelateerde gebeurtenissen (SREs). Prof. Vera Ehrenstein (Universiteit van Aarhus) en collega’s publiceren de studie in Cancer.1

De studie includeerde patiënten in drie cohorten: een denosumab-inceptiecohort (DEIC; n=1340), een zoledroninezuur-inceptiecohort (ZAIC; n=1352), en een denosumab-switch cohort (DESC; n=408). De mediane leeftijd in deze drie cohorten was 70, 69, en 70 jaar, het percentage mannen was 72,6%; 53,8%; en 48,3%; en de mediane follow-up was 19,8; 12,9; en 13,3 maanden. De vijf-jaars ONJ-incidentiepercentages waren 5,7%; 1,4%; en 6,6%; overeenkomend met 3,0; 1,0; en 4,3 per 100 persoonsjaren. De incidentie was het hoogst onder patiënten met prostaatcarcinoom en onder patiënten in Denemarken.

De onderzoekers concluderen dat de incidentie van ONJ met denosumab of zoledroninezuur varieerde met type maligniteit en land.

1.Ehrenstein V, Heide-Jørgensen U, Schiødt M et al. Osteonecrosis of the jaw among patients with cancer treated with denosumab or zoledronic acid: results of a regulator-mandated cohort postauthorization safety study in Denmark, Norway, and Sweden. Cancer 2021; epub ahead of print

Summary: A cohort study in Denmark, Norway, and Sweden found that among patients initiating denosumab or zoledronic acid for prevention of skeletal-related events in routine clinical practice the incidence rates of osteonecrosis of the jaw varied by cancer site and by country.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren