Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Prospectieve studie van associatie tussen consumptie van suikergezoete dranken en risico van maligniteiten


De consumptie van suikergezoeten dranken is in de laatste decennia toegenomen. De impact van deze producten op de cardiometabole gezondheid is uitgebreid bestudeerd. Een prospectieve studie in Frankrijk heeft nu de associatie onderzocht tussen consumptie van suikergezoete dranken en het risico van maligniteiten. Dr. Mathilde Touvier (Université Paris 13) en collega’s publiceren de studie online in BMJ.1

Het NutriNet-Santé cohort bestaat uit 101.257 volwassen inwoners van Frankrijk (gemddelde leeftijd 42,2 ± 14,4 jaar) die toegang hebben tot het internet. Bij inclusie in 2009 gaven de deelnemers door het beantwoorden van drie niet-achtereenvolgende 24-uurs dietary records (3300 verschillende producten) informatie over hun voedingsgewoonten, waaronder consumptie van suikergezoete frisdranken (meer dan 5% suiker), artificieel gezoete frisdranken, en 100%-vruchtensap.

Tijdens mediaan 5,1 jaar follow-up follow-up werden maligniteiten gezien in 2193 deelnemers, en mammacarcinoom in 693 deelneemsters. De consumptie van suikergezoete dranken was geassocieerd met het risico van alle maligniteiten (per toename van de consumptie met 100 ml per dag subdistributie HR 1,18; p<0,001) en van mammacarcinoom (1,22; p=0,004). Consumptie van 100%-vruchtensap was geassocieerd met het risico van alle maligniteiten (1,12; p=0,007). Consumptie van artificieel gezoete frisdranken was niet geassocieerd met het risico van maligniteiten.

De onderzoekers concluderen dat de grote prospectieve studie heeft laten zien dat de consumptie van suikergezoete frisdranken geassocieerd was met risico van alle maligniteiten en mammacarcinoom, en dat consumptie van 100%-vruchtensap geassocieerd was met risico van alle maligniteiten.

1.Chazelas E, Srour B, Desmetz E et al. Sugary drink consumption and risk of cancer: results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ 2019;365:I2408

Summary: A prospective study in a French cohort of more than 100,000 adults with 5.1 year follow-up found that consumption of sugary drinks was associated with the risk of overall cancer (per 100 ml/d increase HR 1.18; p<0.001) and breast cancer (HR 1.22; p=0.004). Consumption of 100% fruit juices also was associated with the risk of overall cancer (1.12; p=0.007).

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren