Er zijn
aanwijzingen voor gunstige gezondheidseffecten van een voedingspatroon dat rijk
is aan plantaardige producten. Onderzoekers van het Franse NutriNet-Santé
cohort hebben een score ontwikkeld voor de bijdrage van plantaardige-versus
dierlijke voedingsmiddelen aan de voeding. Deze ‘pro plant score’ was onder
omnivore volwassenen geassocieerd met lagere overall mortaliteit, type
2-diabetes, en cardiovasculaire ziekte, schrijven dr. Mathilde Touvier
(Sorbonne Universiteit, Parijs) en collega’s in een publicatie die online is in het International
Journal of Cancer.1 In de publicatie beschrijven ze een studie
van de prospectieve associatie tussen de score en het risico van maligniteiten.
Het cohort
bestond uit 42.544 Franse mannen en vrouwen die bij inclusie (2009 tot en met
2016) vijfenveertig jaar of ouder waren en tijdens het eerste jaar van de
follow-up tenminste driemaal informatie gaven over hun voedselinname over een
periode van 24 uur. De onderzoekers berekenden voor alle deelnemers een pro
plant score. Tijdens de follow-up werden in het cohort 1591 primaire
maligniteiten gediagnostiseerd, waaronder 483 borst-, 243 prostaat-, 198
gastro-intestinale, en 68 longmaligniteiten.
Een pro
plant score in het hoogste versus het laagste tertiel was geassocieerd met
lager risico van alle maligniteiten (HR 0,85; p trend 0,02), gastro-intestinale
maligniteiten (HR 0,68; p trend 0,04), en longmaligniteiten (HR 0,47; p trend
0,02); er waren geen substantiële associaties tussen de score en het risico van
mamma- of prostaatcarcinoom.
De
onderzoekers concluderen dat deze grote cohortstudie de gunstige
gezondheidsimpact steunt van een omnivore voeding die relatief rijk is aan plantaardige
en arm is aan dierlijke voedingsmiddelen. Daarbij dient te worden aangetekend dat mensen die veel plantaardige voedingsmiddelen consumeren wellicht ook andere gezondheidsbevorderende gedragskenmerken hebben die de associatie zouden kunnen verklaren.
1.Kane-Diallo A, Srour B, Sellem L et
al. Association between a pro plant-based dietary score and cancer risk in the
prospective NutriNet-Santé cohort. Int J Cancer 2018; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)