Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Prospectieve studie van associatie tussen plantaardige-productenrijke voeding en risico van maligniteiten

(0)2018-05-14 11:50   ( Nieuws )

Dr. Mathilde TouvierEr zijn aanwijzingen voor gunstige gezondheidseffecten van een voedingspatroon dat rijk is aan plantaardige producten. Onderzoekers van het Franse NutriNet-Santé cohort hebben een score ontwikkeld voor de bijdrage van plantaardige-versus dierlijke voedingsmiddelen aan de voeding. Deze ‘pro plant score’ was onder omnivore volwassenen geassocieerd met lagere overall mortaliteit, type 2-diabetes, en cardiovasculaire ziekte, schrijven dr. Mathilde Touvier (Sorbonne Universiteit, Parijs) en collega’s in een publicatie die online is in het International Journal of Cancer.1 In de publicatie beschrijven ze een studie van de prospectieve associatie tussen de score en het risico van maligniteiten.

Het cohort bestond uit 42.544 Franse mannen en vrouwen die bij inclusie (2009 tot en met 2016) vijfenveertig jaar of ouder waren en tijdens het eerste jaar van de follow-up tenminste driemaal informatie gaven over hun voedselinname over een periode van 24 uur. De onderzoekers berekenden voor alle deelnemers een pro plant score. Tijdens de follow-up werden in het cohort 1591 primaire maligniteiten gediagnostiseerd, waaronder 483 borst-, 243 prostaat-, 198 gastro-intestinale, en 68 longmaligniteiten.

Een pro plant score in het hoogste versus het laagste tertiel was geassocieerd met lager risico van alle maligniteiten (HR 0,85; p trend 0,02), gastro-intestinale maligniteiten (HR 0,68; p trend 0,04), en longmaligniteiten (HR 0,47; p trend 0,02); er waren geen substantiële associaties tussen de score en het risico van mamma- of prostaatcarcinoom.

De onderzoekers concluderen dat deze grote cohortstudie de gunstige gezondheidsimpact steunt van een omnivore voeding die relatief rijk is aan plantaardige en arm is aan dierlijke voedingsmiddelen. Daarbij dient te worden aangetekend dat mensen die veel plantaardige voedingsmiddelen consumeren wellicht ook andere gezondheidsbevorderende gedragskenmerken hebben die de associatie zouden kunnen verklaren.

1.Kane-Diallo A, Srour B, Sellem L et al. Association between a pro plant-based dietary score and cancer risk in the prospective NutriNet-Santé cohort. Int J Cancer 2018; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren