Volgens het International Agency for Research on Cancer
is rood vlees ‘waarschijnlijk carcinogeen’ en bewerkt vlees ‘mogelijk carcinogeen’ voor mensen. Deze conclusie was voornamelijk gebaseerd
op studies van patiënten met colorectaalcarcinoom. De prospectieve Franse NutriNet-Santé
studie onderzocht de de associaties van consumptie van rood en bewerkt vlees met
het risico van andere maligniteiten. Dr. Mathilde Touvier (Sorbonne Paris Cité
Epidemiology and Statistics Research Center) en collega’s publiceren de studie online in het International
Journal of Cancer.1
In 2009
includeerde de studie 61.476 mannen en vrouwen die tijdens het eerste jaar van
de follow-up (tot eind 2015) drie vierentwintig-uurs voedselvragenlijsten
beantwoordden.Tijdens de follow-up werden incidente maligniteiten gezien in
1609 deelnemers, onder wie 544 met mammacarcinoom en 222 met prostaatcarcinoom.
Consumptie van rood vlees was geassocieerd met het risico van alle
maligniteiten (kwintiel 5 versus kwintiel 1: HR 1,31; 95%-bti 1,10-1,55;
p-trend 0,01) en met het risico van mammacarcinoom (Q5vsQ1: HR 1,83; 95%-bti
1,33-2,51; p-trend 0,002). Deze laatste associatie werd gezien in zowel
premenopauzale vrouwen (Q5vsQ1: HR 2,04; 95%-bti 1,03-4,06) als in postmenopauzale
vrouwen (Q5vsQ1: HR 1,79; 95%-bti 1,26-2,55). Er was geen associatie tussen
consumptie van rood vlees en het risico van prostaatcarcinoom. Er waren geen
associaties tussen consumptie van bewerkt vlees en het risico van alle
maligniteiten, mammacarcinoom, of prostaatcarcinoom.
De
onderzoekers concluderen dat de studie suggereert dat rood vlees een rol kan
spelen in de carcinogenese op ook andere locaties dan colon en rectum, met name
in de borst.
1. Diallo A, Deschasaux M, Latino-Martel P et al. Red
and processed meat intake and cancer risk: Results for the prospective
NutriNet-Santé cohort study. Int J Cancer 2017; epub ahead of print
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)