Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Prospectieve studie van associaties tussen consumptie van ultraprocessed foods en risico van maligniteiten

(0)2018-02-15 13:01   ( Nieuws )

Dr. Mathilde TouvierUltraprocessed foods (UPF) zijn voedingsmiddelen die een aantal fysieke, biologische, of chemische bewerkingen hebben ondergaan alvorens de consument te bereiken. UPF worden gekenmerkt door lage voedingswaarde (hoge gehalten van vet, verzadigd vet, toegevoegd zout en suiker, lage gehalten van vezels en vitamines), additieven, en tijdens productie of opslag nieuw-gevormde contaminanten waarvan sommige carcinogeen kunnen zijn. Dr. Mathilde Touvier (Universiteit Sorbonne Paris Cité) en collega’s hebben een studie uitgevoerd van associaties tussen consumptie van UPF en het risico van maligniteiten. Ze publiceren de studie online in The BMJ.1

De prospectieve NutriNet-Santé studie, begonnen in mei 2009, includeerde uit de algemene bevolking van Frankrijk 104.980 volwassen deelnemers (ouder dan achttien jaar, gemiddelde leeftijd van 42,8 jaar). Ze gaven op een online platform informatie over hun voedingsgewoonten middels 24-uurs dietary recalls betreffende 3300 verschillende voedingsmiddelen (www.etude-nutrinet-sante.fr). De onderzoekers categoriseerden de voedingsmiddelen volgens de mate van processing (NOVA classification). Deze figuur toont de bijdrage van de verschillende voedingsmiddelengroepen aan de UPF-consumptie.

Tijdens de follow-up tot 1 januari 2017 werd in 2228 deelnemers een maligniteit gediagnostiseerd, onder wie 739 vrouwen met mammacarcinoom. Deze figuur toont de incidentie van de diagnose van een maligniteit in de vier kwartielen van de UPF-consumptie. De consumptie van UPF was geassocieerd met het risico van alle maligniteiten (per toename van de consumptie met 10% HR 1,12; p trend <0,001) en met het risico van mammacarcinoom (per toename van de consumptie met 10% HR 1,11; p trend=0,02). Deze associaties bleven statistisch significant na correctie voor verschillende markers van nutritionele kwaliteit van de voeding.

De onderzoekers concluderen dat deze grote prospectieve studie laat zien dat toename van de consumptie van UPF met 10% geassocieerd was met meer dan 10% toename van het risico van maligniteiten.

1.Fiolet T, Srour B, Sellem L et al. Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ 2018;360:k322

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren