Ultraprocessed foods (UPF) zijn
voedingsmiddelen die een aantal fysieke, biologische, of chemische bewerkingen
hebben ondergaan alvorens de consument te bereiken. UPF worden gekenmerkt door
lage voedingswaarde (hoge gehalten van vet, verzadigd vet, toegevoegd zout en
suiker, lage gehalten van vezels en vitamines), additieven, en tijdens
productie of opslag nieuw-gevormde contaminanten waarvan sommige carcinogeen
kunnen zijn. Dr. Mathilde Touvier (Universiteit Sorbonne Paris Cité) en
collega’s hebben een studie uitgevoerd van associaties tussen consumptie van
UPF en het risico van maligniteiten. Ze publiceren de studie online in TheBMJ.1
De
prospectieve NutriNet-Santé studie, begonnen in mei 2009, includeerde uit de
algemene bevolking van Frankrijk 104.980 volwassen deelnemers (ouder dan
achttien jaar, gemiddelde leeftijd van 42,8 jaar). Ze gaven op een online
platform informatie over hun voedingsgewoonten middels 24-uurs dietary recalls
betreffende 3300 verschillende voedingsmiddelen (www.etude-nutrinet-sante.fr). De
onderzoekers categoriseerden de voedingsmiddelen volgens de mate van processing
(NOVA classification). Deze figuur toont de bijdrage van de verschillende voedingsmiddelengroepen aan
de UPF-consumptie.
Tijdens de
follow-up tot 1 januari 2017 werd in 2228 deelnemers een maligniteit
gediagnostiseerd, onder wie 739 vrouwen met mammacarcinoom. Deze figuur
toont de incidentie van de diagnose van een maligniteit in de vier
kwartielen van de UPF-consumptie. De consumptie van UPF was geassocieerd met
het risico van alle maligniteiten (per toename van de consumptie met 10% HR
1,12; p trend <0,001) en met het risico van mammacarcinoom (per toename van
de consumptie met 10% HR 1,11; p trend=0,02). Deze associaties bleven
statistisch significant na correctie voor verschillende markers van
nutritionele kwaliteit van de voeding.
De
onderzoekers concluderen dat deze grote prospectieve studie laat zien dat
toename van de consumptie van UPF met 10% geassocieerd was met meer dan 10%
toename van het risico van maligniteiten.
1.Fiolet T, Srour B, Sellem L et al.
Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: results from
NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ 2018;360:k322
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)