Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Prospectieve studie van associaties tussen typen koolhydraten in de voeding en risico van longcarcinoom

(0)2021-03-15 14:00   ( Nieuws )

Dr. Herbert PangStudies van associaties tussen koolhydraatinname uit de voeding en het risico van longcarcinoom hebben tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Een analyse in het cohort van de Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening (PLCO)-studie heeft deze associaties nader bestudeerd. Dr. Herbert Pang (Hong Kong University) en collega’s publiceren de analyse in Lung Cancer.1

Tussen 1993 en 2001 includeerde de studie 113.096 Amerikaanse deelnemers in de leeftijd van 55 tot 74 jaar, die bij inclusie informatie verschaften over onder meer hun voedingsgewoonten. Deelnemers in het hoogste kwartiel van de inname van voedingsvezel (meer dan 30 gram per dag) hadden een significant lager risico van longcarcinoom dan deelnemers in het laagste kwartiel, met een inname van minder dan 8,8 gram per dag (OR 0,62; 95%-bti 0,54-0,72). Deelnemers in het hoogste kwartiel van de inname van vollegraanproducten (meer dan 2,3 porties per dag) hadden een significant lager risico van longcarcinoom dan deelnemers in het laagste kwartiel, met een inname van minder dan 0,3 porties per dag (OR 0,73; 95%-bti 0,64-0,83). Er was een verhoogd risico van longcarcinoom onder de deelnemers in het hoogste kwartiel van voedingsmiddelen met hoge glycemische index (OR 1,19; 95%-bti 1,05-1,35) en geraffineerde koolhydraten uit frisdranken (OR 1,23; 95%-bti1,04-1,46).

De onderzoekers concluderen dat inname van koolhydraten en vezel uit fruit, groenten, en vollegraanproducten geassocieerd was met lager risico van longcarcinoom, en dat inname van geraffineerde koolhydraten uit frisdranken geassocieerd was met hoger risico van longcarcinoom.

1.Tao J, Jatoi A, Crawford J et al. Role of dietary carbohydrates on risk of lung cancer. Lung Cancer 2021.03.009

Summary: Analysis in the cohort of the PLCO study found that intake of carbohydrates and fiber from fruits, vegetables and whole grains was associated with lower lung cancer risk, while intake of refined carbohydrates from processed food, such as soft drinks, was associated with increased risk.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren