Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Risico van invasief cervixcarcinoom na detectie van atypische glandulaire cellen bij screening

(0)2016-02-12 14:35   ( Nieuws )

Tags

cervixcarcinoom  

Jiangrong WangJiangrong Wang (Karolinska Instituut, Stockholm) en collega’s hebben een bevolkingsgebaseerde cohortstudie uitgevoerd van het risico van invasief cervixcarcinoom na detectie van atypische glandulaire cellen (AGC) tijdens cervixscreening. De uitkomsten van de studie zijn online gepubliceerd in BMJ.1 Deelneemsters aan de studie waren in Zweden wonende vrouwen in de leeftijd van 23 tot 60 jaar, die tussen 1 januari 1980 en 1 juli 2011 tenminste eenmaal gescreend waren.

Van de 3.054.328 vrouwen hadden 2.899.968 bij eerste screening normale cytologie. In 14.625 vrouwen werd AGC gezien, in 65.633 hooggradige squameuze intraepitheliale lesies (HSIL), en in 244.168 laaggradige squameuze intraepitheliale lesies (LSIL). Tijdens gemiddeld 15,5 jaar follow-up werd cervixcarcinoom gediagnostiseerd in 1,4% van de AGC-vrouwen, een percentage dat lager was dan dat onder de HSIL-vrouwen (2,5%) maar hoger dan dat onder de LSIL-vrouwen (0,2%). Adenocarcinoom maakte 73,2% uit van de prevalente AGC-geassocieerde gevallen. De incidentie van cervixcarcinoom na AGC was gedurende 15,5 jaar significant hoger dan na normale cytologie, en gedurende 6,5 jaar significant hoger dan na HSIL en LSIL. De incidentie en prevalentie van invasief cervixcarcinoom was het hoogst als AGC werd gezien in vrouwen in de leeftijd van dertig tot veertig jaar.

De onderzoekers concluderen dat detectie van AGC tijdens cervixscreening geassocieerd is met een hoog en persistent risico van cervixcarcinoom, met name cervix-adenocarcinoom.

1.Wang J, Andrae B, Sundström K et al. Risk of invasive cervical cancer after atypical glandular cells in cervical screening: nationwide cohort study. BMJ 2016; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren