Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Rucaparib-onderhoud versus placebo na respons op platina-behandeling voor recidiverend ovariumcarcinoom

(0)2017-09-08 12:35   ( Nieuws )

Tags

ARIEL3-studie  

Prof. Jonathan LedermannRucaparib is een PARP-remmer met werkzaamheid voor BRCA-mutatie en BRCA-wildtype/genomic loss of heterozygosity (LOH)-high geassocieerd ovariumcarcinoom (OC). De multinationale fase 3-studie ARIEL3 onderzocht de waarde van rucaparib-onderhoudsbehandeling na respons op platina-gebaseerde chemotherapie in patiënten met recidiverend OC. Prof. Jonathan Ledermann (University College London, UK) presenteert uitkomsten van de studie vandaag op de ESMO Annual Meeting in Madrid.1

Deelneemsters aaan de studie waren patiënten die tenminste twee eerdere platina-gebaseerde behandelingen hadden gehad voor platina-gevoelig OC (ziekteprogressie meer dan zes maanden na de voorlaatste platina-gebaseerde behandeling) en complete respons of partiële respons op de laatste platina-gebaseerde behandeling. Ze werden 2:1 gerandomiseerd naar oraal rucaparib 600 mg tweemaal daags (n=375) of placebo (n=189). Het primaire eindpunt van de studie was door lokale behandelaars step-down beoordeelde progressievrije overleving in drie groepen: (1) BRCA-mutatie, met deleterieuze kiemlijn of somatische BRCA-mutatie, (2) homologe recombinatie deficiënt (BRCA-mutatie of BRCA wildtype/LOH-high), en (3) de gehele intent-to-treat populatie.

De BRCA-mutant populatie bestond uit 130 patiënten in de rucaparib-arm en 66 patiënten in de placebo-arm. De mediane PFS was 16,6 maanden met rucaparib versus 5,4 maanden met placebo (HR 0,23; p<0,0001). De HRD-populatie bestond uit 236 patiënten in de rucaparib-arm en 118 patiënten in de placebo-arm. De mediane PFS was 13,6 maanden met rucaparib versus 5,4 maanden met placebo (HR 0,32; p<0,0001). In de gehele populatie was de mediane PFS 10,8 maanden met rucaparib versus 5,4 maanden met placebo (HR 0,37; p<0,0001). Analyses van de centraal-beoordeelde PFS (secundair eindpunt) leidden tot vergelijkbare HRs.

De meest-gerapporteerde graad 3 of hoger treatment-emergent adverse events in de rucaparib-arm waren anemie (18,8%) en toename van aminozuurtransferases (10,5%). Discontinuering wegens TRAEs was noodzakelijk in 13,4% van de rucaparib-patiënten; 1,6% van de patiënten in de rucaparib-arm overleed, versus 1,1% in de placebo-arm.

De onderzoekers concluderen dat rucaparib vergeleken met placebo resulteerde in verbeterde PFS in alle onderzochte groepen patiënten met platina-gevoelig recidiverend ovariumcarcinoom.

1.Ledermann J et al. ESMO Annual Meeting 2017; abstr. LBA40

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren