Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Vemurafenib-priming voorafgaand aan T-celtherapie voor checkpointremmer-resistent metastatisch melanoom


Prof. Inge Marie SvaneEr is behoefte aan methoden voor het versterken van de werkzaamheid van adoptieve transfer van autologe tumorinfiltrerende lymfocyten (TILs) voor metastatisch melanoom. Een fase 1-2 studie in het universiteitsziekenhuis in Herlev (Denemarken) heeft gebruik van de BRAF-remmer vemurafenib voorafgaand aan de oogst van TILs tot adoptieve T-cell therapie voor metastatisch melanoom geëvalueerd. Prof. Inge Marie Svane en collega’s publiceren de studie in het Journal for ImmunoTherapy of Cancer.1

De studie includeerde twaalf patiënten in de leeftijd van achttien tot en met zeventig jaar, met een diagnose stadium III of IV melanoom met een BRAF-mutatie, een levensverwachting langer dan drie maanden, adequate orgaanfunctie, en ECOG performance status 0 of 1. De patiënten hadden mediaan twee eerdere lijnen systemische behandeling gekregen, waaronder een immuuncheckpointremmer. De patiënten kregen vemurafenib vanaf zeven dagen voor de excisie van de tumor tot aan de TIL-infusie. Primair eindpunt van de studie was feasibiliteit van de behandeling.

Er werd geen onverwachte toxiciteit gezien, en de behandeling werd goed verdragen. De figuur laat de resultaten van de studie zien. Onder de twaalf patiënten was er één met complete respons, acht met partiële respons, en drie met stabiele ziekte. De complete respons was na 43 maanden nog ongoing, evenals één van de partiële responsen na 23 maanden. De mediane progressievrije overleving was 4,8 maanden, en de mediane overall survival was 15,2 maanden. In vitro werd antitumor-reactiviteit gezien in TILs van tien patiënten, onder wie alle patiënten met respons. Serum-en tumorbiomarkeranalyses suggereerden dat baseline cytokineniveaus en aantal T-celklonen response op de TIL-therapie voorspelden.

De onderzoekers concluderen dat priming met vemurafenib voorafgaand aan infusie van TILs veilig en feasible was, en objectieve respons induceerde in patiënten met checkpointremmer-resistent metastatisch melanoom.

1.Holz Borch T, Harbst K, Haque Rana A et al. Clinical efficacy of T-cell therapy after short-term BRAF-inhibitor priming in patients with checkpoint inhibitor-resistant metastatic melanoma. J ImmunoTher Cancer 2021-002703

Summary: A phase 1-2 study in Denmark found that among patients with checkpoint inibitor-resistant metastatic melanoma, priming with vemurafenib before harvest of TILs until adoptive T cell therapy was safe and feasible. Of 12 patients, 1 achieved complete response, 8 achieved partial response, and 3 achieved stable disease. A PR and the CR are ongoing for 23 and 43 months, respectively. Median PFS was 4.8 months, and median OS was 15.2 months.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren