Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Vergelijking van digitale borsttomosynthese versus digitale mammografie voor screening op mammacarcinoom


Dr. Emily ConantScreening op mammacarcinoom met digitale borsttomosynthese (DBT) is geassocieerd met lagere frequentie van vals-positieve resultaten en hogere detectie van maligniteiten dan digitale mammografie (DM). Dr. Emily Conant (University of Pennsylvania, Philadelphia) en collega’s hebben een studie uitgevoerd van de grootte en het stadium van de DBT- versus DM-gedetecteerde borstmaligniteiten, en van de associatie van deze uitkomsten met leeftijd en borstdichtheid. Ze publiceren de studie online in JAMA Oncology.1



De retrospectieve cohortstudie werd uitgevoerd in drie centra van het PROSPR-consortium (Population-based Research Optimizing Screening through Personalised Regimens). De studie includeerde 50.971 DBT-screeningsonderzoeken (28,3%) en 129.369 DM screeningsonderzoeken (71,7%) van tezamen 96.269 vrouwen in de leeftijd van 40 tot 75 jaar (gemiddelde leeftijd 56,4 jaar voor DM en 54,6 jaar voor DBT) tussen begin 2011 en eind september 2014. DBT-screening vergeleken met DM-screening was geassocieerd met lager percentage recall (OR 0,64; p<0,001) en hoger percentage cancer detection (OR 1,41; p=0,02) voor alle leeftijdsgroepen tezamen en zelfs gestratificeerd voor borstdichtheid. DBT-screening vergeleken met DM-screening was geassocieerd met detectie van kleinere, vaker kliernegatieve, HER2-negatieve invasieve maligniteiten.

De grootste toename in cancer detection rate (CDR) en de grootste verschuiving naar detectie van kleinere kliernegatieve invasieve maligniteiten met DBT versus DM werd gezien in vrouwen in de leeftijd van veertig tot vijftig jaar. Voor vrouwen in deze leeftijdscategorie met nondense borsten was de CDR met DBT 1,70 per 1000 vrouwen hoger dan met DM, en voor vrouwen in deze leeftijdscategorie met dense borsten was de CDR 2,27 per 1000 vrouwen hoger met DBT dan met DM. Voor deze jongere vrouwen was DBT-screening geassocieerd met slechte prognose van slechts 25% van de gedetecteerde mammacarcinomen; versus 40,4% van de DM-gedetecteerde mammacarcinomen.

De onderzoekers concluderen dat DBT-screening vergeleken met DM-screening geassocieerd was met hogere specificiteit en verhoogd percentage borstmaligniteiten gedetecteerd met betere prognose. In de subgroep van vrouwen in de leeftijd van veertig tot vijftig jaar zou routinematige DBT-screening een gunstige risico-profijt verhouding kunnen hebben.

1.Conant EF, Barlow WE, Herschorn SD et al. Association of digital breast tomosynthesis vs digital mammography with cancer detection and recall rates by age and breast density. JAMA Oncol 2019; epub ahead of print

Summary: A cohort study of 50,971 breast cancer screening examinations using digital breast tomosynthesis (DBT) and 129,369 screening examinations using digital mammography (DM) found that DBT screening compared to DM screening was associated with increased specificity and an increased proportion of breast cancers detected with better prognosis. In the subgroup of women aged 40 to 49 years, routine DBT screening may have a favorable risk-benefit ratio.

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren