Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Vitamine B12-spiegel en risico van maagcarcinoom

(0)2017-06-01 13:59   ( Nieuws )

Tags

NCGA  

Dr. Gwen MurphyEr zijn aanwijzingen voor associaties tussen niveaus van nutriënten van het één-koolstofmetabolisme en het risico van diverse maligniteiten, maar er is weinig informatie beschikbaar over een associatie van deze nutriënten met het risico van upper gastrointestinal tract cancers. Dr. Gwen Murphy (National Cancer Institute, Bethesda MD) en collega’s hebben een patiënt-controleanalyse van dit risico uitgevoerd . Ze publiceren de analyse online in het International Journal of Cancer.1


De analyse is uitgevoerd in het cohort van de Finse prospectieve ATBC-studie, die tussen 1985 en 1989 mannelijke rokers includeerde die bij inclusie onder meer een nuchter-bloedmonster afstonden. Tijdens de follow-up (tot zeventien jaar na de monstername) werd non-cardia gastric adenocarcinoma (NCGA) gezien in 127 deelnemers. Voor de nu gepubliceerde analyse selecteerden de onderzoekers uit de ATBC-deelnemers controlepersonen gematcht voor leeftijd, datum van bloedafgifte, en follow-up tijd. Ze bepaalden in de bloedmonsters van patiënten en controlepersonen de gehalten van vitamine B12, foliumzuur, vitamine B6, riboflavine, en homocysteïne.

De analyse wees uit dat lagere vitamine B12-spiegels bij inclusie geassocieerd waren met een verhoogd NCGA-risico tijdens de follow-up: laagste versus hoogste kwartiel RR 5,8 (95%-bti 2,7-12,6; p trend <0,001). Deze associatie bleef statistisch significant in deelnemers die NCGA ontwikkelden meer dan tien jaar na de monstername, en ook bij beperking van de analyse tot patiënten met klinisch normaal vitamine B12 (> 300 pmol/l). Het niveau van pepsinogeen I, een bekende serologische markers van atrofie van de maag, was niet geassocieerd met NCGA.

De onderzoekers concluderen dat de analyse suggereert dat een lage vitamine B12-spiegel een serologische marker zou kunnen zijn voor het risico van NCGA.

1. Miranti EH, Stoltzenberg-Solomon R, Weinstein SJ et al. Low vitamin B12 increases risk of gastric cancer: A prospective study of one-carbon metabolism nutrients and risk of upper gastrointestinal tract cancer. Int J Cancer 2017; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren