De
pathofysiologie van chemotherapie-geïnduceerde perifere neuropathie (CIPN)
wordt niet goed begrepen. De enige aanbeveling voor het verlichten van
symptomen is verlaging van de dosering, hetgeen vaak leidt tot voortijdig
stoppen van de behandeling. Prof. Susan McCann (Roswell Park Cancer Institute,
Buffalo NY) en collega’s hebben een analyse uitgevoerd van de associatie tussen
zelf-gerapporteerde voedselconsumptie en veranderingen in CIPN-symptomen
tijdens behandeling voor mammacarcinoom. Ze publiceren de analyse online in Breast Cancer Research.1
De analyse
is uitgevoerd in het cohort van de fase 3-studie S0221 van chemotherapie voor
stadium II of III mammacarcinoom. De analyse includeerde 900 vrouwen die
informatie gaven over hun voedselconsumptie door het beantwoorden van een
voedselfrequentievragenlijst, en over perifere-neuropathieklachten door het
beantwoorden van de FACT/Gynecologic Oncology Group-Neurotoxicity (Ntx)-vragenlijst.
De analyse onderzocht de associaties tussen consumptie van
voedingsmiddelengroepen en verandering in de neuropathie-score tijdens de
chemotherapie (<10%, 10-30%, >30%). De figuur (LCL/UCL staat voor lower
respectievelijk upper confidence limit)
laat zien dat consumptie van graanproducten geassocieerd was met verlaging van
het risico van ernstigere toxiciteit (p=0,009), terwijl consumptie van
citrusvruchten geassocieerd was met verhoging van het risico (p=0,05).
De
onderzoekers concluderen dat de studie aangeeft dat samenstelling van de
voeding tijdens de chemotherapie van invloed kan zijn op ernst van CIPN in patiënten
met stadium II of III mammacarcinoom.
1.Mongiovi JM, Zirpoli GR, Cannioto R
et al. Association between self-reported diet during treatment and
chemotherapy-induced peripheral neuropathy in a cooperative group trial
(S0221). Breast Cancer Res 2018; epub ahead of print
Summary: An analysis of self-reported food groups consumed by participants of the phase III trial S0221 found that in
breast cancer patients receiving chemotherapy the consumption of grains was
associated with decreased odds of worse chemotherapy-induced peripheral
neuropathy, while consumption of citrus fruits was associated with increased
odds of worse CIPN (LCL/UCL: lower and upper confidence limit).
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)