Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Zelf-gerapporteerde voedselconsumptie tijdens chemotherapie voor mammacarcinoom: associatie met perifere neuropathie


Prof. Susan McCannDe pathofysiologie van chemotherapie-geïnduceerde perifere neuropathie (CIPN) wordt niet goed begrepen. De enige aanbeveling voor het verlichten van symptomen is verlaging van de dosering, hetgeen vaak leidt tot voortijdig stoppen van de behandeling. Prof. Susan McCann (Roswell Park Cancer Institute, Buffalo NY) en collega’s hebben een analyse uitgevoerd van de associatie tussen zelf-gerapporteerde voedselconsumptie en veranderingen in CIPN-symptomen tijdens behandeling voor mammacarcinoom. Ze publiceren de analyse online in Breast Cancer Research.1

De analyse is uitgevoerd in het cohort van de fase 3-studie S0221 van chemotherapie voor stadium II of III mammacarcinoom. De analyse includeerde 900 vrouwen die informatie gaven over hun voedselconsumptie door het beantwoorden van een voedselfrequentievragenlijst, en over perifere-neuropathieklachten door het beantwoorden van de FACT/Gynecologic Oncology Group-Neurotoxicity (Ntx)-vragenlijst. De analyse onderzocht de associaties tussen consumptie van voedingsmiddelengroepen en verandering in de neuropathie-score tijdens de chemotherapie (<10%, 10-30%, >30%). De figuur (LCL/UCL staat voor lower respectievelijk upper confidence limit) laat zien dat consumptie van graanproducten geassocieerd was met verlaging van het risico van ernstigere toxiciteit (p=0,009), terwijl consumptie van citrusvruchten geassocieerd was met verhoging van het risico (p=0,05).

De onderzoekers concluderen dat de studie aangeeft dat samenstelling van de voeding tijdens de chemotherapie van invloed kan zijn op ernst van CIPN in patiënten met stadium II of III mammacarcinoom.

1.Mongiovi JM, Zirpoli GR, Cannioto R et al. Association between self-reported diet during treatment and chemotherapy-induced peripheral neuropathy in a cooperative group trial (S0221). Breast Cancer Res 2018; epub ahead of print

Summary: An analysis of self-reported food groups consumed by participants of the phase III trial S0221 found that in breast cancer patients receiving chemotherapy the consumption of grains was associated with decreased odds of worse chemotherapy-induced peripheral neuropathy, while consumption of citrus fruits was associated with increased odds of worse CIPN (LCL/UCL: lower and upper confidence limit).

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren