
De twee cohortstudies in kwestie zijn de Swedish-Mammography-Cohort en het Cohort-of-Swedish-Men. Bij inclusie in de studies gaven 71.421 mannen en vrouwen informatie over hun voedingsgewoonten door het beantwoorden van een 96-item voedselfrequentievragenlijst. De AIDI, bestaande uit elf anti-inflammatie en vijf pro-inflammatie voedingsmiddelengroepen, werd gebruikt om voedingspatronen te scoren. Tijdens gemiddeld 19,7 jaar follow-up werden in de twee cohorten 431 deelnemers met RCC gevonden. Hogere AIDI-score was geassocieerd met lager risico van RCC (kwartiel 4 versus kwartiel 1: HR 0,68; 95%-bti 0,52-0,89). De associatie was sterk onder vrouwen (HR 0,47; 95%-bti 0,30-0,75) dan onder mannen (0,83;0,63-1,24).
De onderzoekers concluderen dat adherentie aan een anti-inflammatoir voedingspatroon het geassocieerd kan zijn met verlaagd RCC-risico, met name onder vrouwen.
1.Taj T, Sundqvist P, Wolk A, et al. Anti-inflammatory diet index and risk of renal cell carcinoma. Br J Cancer 2025-03000-w
Summary: Analysis of results of two cohort studies in Sweden found that adherence to an anti-inflammatory diet may confer a reduced risk of renal cell carcinoma, especially among women.