![Dr. Juhua Luo](http://newsatjama.files.wordpress.com/2013/07/07-02-13-new-luo20130701_143937_resized_1-e1372779193836.jpg)
Tijdens de follow-up van gemiddeld dertien jaar (1.832.319 persoonsjaren) werd coloncarcinoom vastgesteld in 1982 deelneemsters en rectumcarcinoom in 438 deelneemsters. Na correctie voor mogelijk verstorende variabelen werd een inverse associatie gezien tussen de magnesiuminname en het risico van CRC (hoogste versus laagste kwintiel van de magnesiuminname HR 0,79; 95%-bti 0,67-0,94; p trend <0,0001) en het risico van coloncarcinoom (hoogste versus laagste kwintiel HR 0,80; 95%-bti 0,66-0,97; p trend <0,0001). Er was een borderline significante inverse associatie tussen de magnesiuminname en het risico van rectumcarcinoom (hoogste versus laagste kwintiel HR 0,76; 95%-bti 0,51-1,13; p trend <0,001).
De onderzoekers concluderen dat de studie steun biedt aan de hypothese dat een magnesiuminname van ongeveer 400 mg/d geassocieerd is met verlaagde incidentie van CRC in postmenopauzale vrouwen.
Voor de inname van 400 mg magnesium volstaat consumptie van 333 ml halfvolle melk of een pond spinazie.
1.Gorczyca AM, He K, Xun P et al. Association between magnesium intake and risk of colorectal cancer among postmenopausal women. Cancer Causes Control 2015; epub ahead of print