Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Gen-voedingsinteracties en risico colorectaalkanker

(0)2014-04-19 13:23   ( Nieuws )

Dr. Jane FigueiredoEr is een verband tussen de consumptie van voedingsfactoren zoals vlees, fruit, groenten en voedingsvezel en het risico van colorectaalkanker, maar er is nog weinig inzicht in de interactie tussen deze factoren en de erfelijke aanleg bij het modificeren van het risico. In PLoS Genetics publiceren Jane Figueiredo (University of Southern California) en collega’s de resultaten van genome-wide diet-gene interaction analyses (ongeveer 2,7 miljoen genvarianten) en de genoemde voedingsfactoren in een studie bij 9287 patiënten en 9117 controlepersonen zonder colorectaalkanker.1

De analyses wezen uit dat er een significante interactie is tussen varianten van het gen rs4143094 en de consumptie van bewerkt vlees (OR 1,17; p=8,7.10-9). Consumptie van processed meat is geassocieerd met een verhoogd risico van colorectaalkanker bij personen met het rs4143094-TG (OR 1,20) en het rs4143094-GG (OR 1,39) genotype. Voor de consumptie van fruit en groenten, en voor de inname van voedingsvezel, vonden de onderzoekers geen interacties met een van de 2,7 miljoen onderzochte SNPs wat betreft de invloed op het colorectaalkankerrisico. De onderzoeksresultaten kunnen belangrijke implicaties hebben voor gepersonaliseerde kankerzorg en preventie, concluderen de onderzoekers.

1. Figueiredo JC, Hsu L, Hutter CM et al. Genome-wide diet-gene interaction analyses for risk of colorectal cancer. PLoS Genet 2014;10(4):e1004228

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren