Er is een
verband tussen de consumptie van voedingsfactoren zoals vlees, fruit, groenten en
voedingsvezel en het risico van colorectaalkanker, maar er is nog weinig
inzicht in de interactie tussen deze factoren en de erfelijke aanleg bij het
modificeren van het risico. In PLoS Genetics publiceren Jane Figueiredo (University
of Southern California) en collega’s de resultaten van genome-wide diet-gene interaction analyses (ongeveer 2,7 miljoen
genvarianten) en de genoemde voedingsfactoren in een studie bij 9287 patiënten
en 9117 controlepersonen zonder colorectaalkanker.1
De analyses
wezen uit dat er een significante interactie is tussen varianten van het gen rs4143094
en de consumptie van bewerkt vlees (OR 1,17; p=8,7.10-9). Consumptie
van processed meat is geassocieerd met een verhoogd risico van
colorectaalkanker bij personen met het rs4143094-TG (OR 1,20) en het
rs4143094-GG (OR 1,39) genotype. Voor de consumptie van fruit en groenten, en
voor de inname van voedingsvezel, vonden de onderzoekers geen interacties met
een van de 2,7 miljoen onderzochte SNPs wat betreft de invloed op het
colorectaalkankerrisico. De onderzoeksresultaten kunnen belangrijke implicaties
hebben voor gepersonaliseerde kankerzorg en preventie, concluderen de
onderzoekers.
1. Figueiredo JC, Hsu L, Hutter CM et al.
Genome-wide diet-gene interaction analyses for risk of colorectal cancer. PLoS
Genet 2014;10(4):e1004228
Commentaren
Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie. (Login)