![Dr. Susan Steck](https://lh4.googleusercontent.com/-V9KtFoz2M4A/AAAAAAAAAAI/AAAAAAAAABo/jR7XD9EvdAM/photo.jpg)
Het cohort bestond uit 152.536 postmenopauzale vrouwen die bij inclusie tussen 1993 en 1998 vrij waren van colorectaalcarcinoom. Bij inclusie beantwoordden de deelneemsters een voedselfrequentievragenlijst. Steck en collega’s berekenden op basis van de antwoorden de baseline-DII voor alle deelneemsters. Tijdens de follow-up tot september 2010 (mediaan 11,3 jaar) werden in het cohort 1920 gevallen van colorectaalcarcinoom vastgesteld (1559 colon, 361 rectum). Een hogere DII-score (meer inflammatoire voeding) was geassocieerd met hogere incidentie van CRC (HR hoogste versus laagste kwintiel 1,22; p trend 0,02); meer specifiek proximaal coloncarcinoom (HRQ5-Q1 1,35; p trend 0,01) maar niet distaal coloncarcinoom of rectumcarcinoom.
De onderzoekers concluderen dat consumptie van pro-inflammatoire voedingen geassocieerd is met een verhoogd risico van proximaal coloncarcinoom.
1.Tabung FK, Steck SE, Ma Y et al. The association between dietary inflammatory index and risk of colorectal cancer among postmenopauzal women: results from the Women’s Health Initiative. Cancer Causes Control 2014; epub ahead of print