Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Inname antioxidanten en borstkankerrisico in de Rotterdam-studie

(0)2014-10-05 15:27   ( Nieuws )

Dr. Jessica KiefteEr zijn enige aanwijzingen voor een gunstig effect van de inname van antioxidanten op het risico van borstkanker. Online in het International Journal of Cancer is een analyse gepubliceerd van het verband tussen de totale antioxidantcapaciteit van de voeding of de inname van afzonderlijke antioxidanten en het borstkankerrisico in de Rotterdam-studie.1 Corresponderend auteur van de publicatie is dr. Jessica Kiefte-de Jong (Erasmus MC).

De Rotterdam-studie is een prospectief cohortonderzoek met 3209 deelnemers ouder dan 55 jaar. Bij inclusie werden hun voedingsgewoonten geïnventariseerd. De totale antioxidantcapaciteit van de voeding werd bepaald met de dietary ferric reducing antioxidant potential (FRAP)-methode. De inname van vitamines A, C, E, seleen, flavonoïden en carotenoïden werd bepaald met een voedselfrequentievragenlijst.


Tijdens een mediane follow-up van 17 jaar werden in het cohort 199 gevallen van borstkanker gediagnostiseerd. Een hoge voedings-FRAP score was geassocieerd met een lager borstkankerrisico (HR 0,68; 95%-bti 0,49-0,96). Voor afzonderlijke antioxidanten werd in het gehele cohort geen verband tussen inname en het borstkankerrisico gezien. Een lage inname van α-caroteen en β-caroteen was wel geassocieerd met een verhoogd risico van borstkanker onder rokende deelneemsters (HR 2,48; 95%-bti 1,21-5,12 voor α-caroteen en HR 2,31; 95%-bti 1,12-4,76 voor β-caroteen). Een lage inname van flavonoïden was geassocieerd met een verhoogd risico van borstkanker onder vrouwen ouder dan 70 jaar (HR 1,80; 95%-bti 1,09-2,99).

1.Pantavos A, Ruiter R, Feskens E et al. Total dietary antioxidant capacity, individual antioxidant intake and breast cancer risk: the Rotterdam study. Int J Cancer 2014; epub ahead of print

Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren