Logo Jan Blom
Login

Oncologisch onderzoek.nl

Rolapitant voor preventie van chemotherapie-geïnduceerde emesis

(0)2015-08-12 11:28   ( Nieuws )

Tags

emesis  rolapitant  

Dr. Bernardo RapoportHoog-emetische chemotherapie induceert emesis in vrijwel alle patiënten in afwezigheid van profylaxe. Dr. Bernardo Rapoport (Medisch Oncologiecentrum Rosebank, Johannesburg) en collega’s hebben twee fase 3-studies uitgevoerd van de veiligheid en werkzaamheid van de NK-1 receptorantagonist rolapitant voor de preventie van chemotherapie-geïnduceerde misselijkheid en braken in patiënten met kanker na toediening van cisplatine-gebaseerde hoog-emetische chemotherapie. De uitkomsten van de studies zijn online gepubliceerd in The Lancet Oncology.1

Deelnemers aan de HEC-1 en HEC-2 studies waren 532 respectievelijk 555 patiënten, van 76 respectievelijk 79 centra, in 17 respectievelijk 14 landen. De deelnemers waren volwassen patiënten met kanker, die niet eerder cisplatine hadden gehad, met een Karnofsky-score 60 of hoger, en een levensverwachting van tenminste vier maanden. De patiënten werden gerandomiseerd naar rolapitant of placebo één tot twee uur voor begin van de chemotherapie. Alle patiënten kregen de 5-HT3 receptorantagonist granisetron en dexamethason. Het primaire eindpunt was het percentage patiënten met complete respons (geen emesis of rescue medicatie) in de late fase (24 tot 120 uur na begin van de chemotherapie in cyclus 1.

In HEC-1 werd complete respons bereikt door 73% in de rolapitantgroep versus 58% in de placebogroep (OR 1,9; p=0,0006). In HEC-2 werd complete respons bereikt door 70% in de rolapitantgroep versus 62% in de placebogroep (OR 1,4; p=0,0426). In de twee studies tezamen werd complete respons bereikt door 71% versus 60%; OR1,6; p=0,0001). De incidentie van bijwerkingen verschilde niet significant tussen de behandelingsgroepen. Er waren geen ernstige behandelings-gerelateerde bijwerkingen.

De onderzoekers concluderen dat rolapitant in combinatie met een 5-HT3 receptorantagonist en dexamethason goed verdragen wordt en superieure activiteit heeft vergeleken met placebo.

1.Rapoport BL, Chasen MR, Gridelli C et al. Safety and efficacy of rolapitant for prevention of chemotherapy-induced nausea and vomiting after administration of cisplatin-based highly emetogenic chemotherapy in patients with cancer: two randomised, active-controlled, double-blind, phase 3 trials. Lancet Oncol 2015; epub ahead of print


Commentaren


Reageren op dit artikel is mogelijk na registratie.  (Login)

Nog geen commentaren